Alžirske vlasti zatvorile su prošlog tjedna tri kršćanske crkve u provinciji Tizi Ouzou (pokrajina Kabylie) na sjeveru zemlje, javljaju kršćanski mediji.

Ulazi u prostore protestantskih zajednica zapečaćeni su nakon što su tamošnji kršćani organizirali prosvjed pred zgradom pokrajinske vlade u gradu Béjaïa. Razlog protesta bilo je upravo zatvaranje crkvi.

Procjenjuje se kako je od siječnja 2018. zatvoreno najmanje 15 mjesta kršćanskog bogoslužja.

Kako prenosi Christianity Today, posljednje u nizu zatvorene su protestantske zajednice Crkva cjelovitog evanđelja i Crkva svjetla u Tizi Ouzu (gradu u istoimenoj provinciji) te zajednica Izvor života u susjednom mjestu Makouda.

Kao razlog navodi se zakon iz 2006. prema kojem prostori za nemuslimansko bogoslužje moraju dobiti posebno odobrenje od vlasti.

Na internetu su se pojavile i videosnimke koje prikazuju vladine snage kako na silu izvlače vjernike iz Crkve cjelovitog evanđelja koja okuplja 700 vjernika.

What Christian persecution looks like in Algeria

This is what Christian persecution looks like in #Algeria where the state has launched a campaign to close churches. Yesterday, police unexpectedly showed up at this church and at one point, brutally beat the pastor and other believers.

This video was captured by church members in the largest church in Tizi Ouzou, one of Algeria’s major cities. The church has been closed. #Pray with us for Algerian Christians who live under constant threat.

Objavljuje Open Doors USA u Srijeda, 16. listopada 2019.

Iako su vlasti zatvaranje najavile za srijedu, 16. listopada, prema izjavama crkvenih dužnosnika, kad su se dan ranije vjernici okupili na molitvu policija je neočekivano upala. Neki vjernici odmah su napustili prostor, a oni koji su ostali izvedeni su na silu.

Prema informacijama, pastor Salah Chalah pokušao je intervenirati, ali su ga, navodno, policijski službenici pretukli.

Chalah je za stranicu Morning Star News izjavio kako njegova crkva “aktivno i javno djeluje od 1996” te da mu nije jasno zašto je policija odlučila intervenirati tek nakon 23 godine.

“Neka svi znaju da su nas tukli i zlostavljali, uključujući i naše sestre, samo zbog jednog razloga – naše kršćanske vjere”, poručio je, dodavši: “Ako je to uzrok naše boli, onda smo ponosni.”

Istog dana zatvorena je i crkva u Makoudu koja okuplja petstotinjak vjernika, a cijeli događaj također je zabilježen na videosnimci. Kako se može vidjeti, tijekom racije organa reda vjernici su, napuštajući prostor, glasno pjevali: “Aleluja!”.

U četvrtak nakon akcije vlasti kršćani su ponovno prosvjedovali, ali je policija intervenirala uhitivši nekoliko sudionika protesta.

En ce moment a l’église de Makouda

Objavljuje ‎Les Chrétiens En Algérie المسيحيون في الجزائر‎ u Utorak, 15. listopada 2019.

Portal AsiaNews javlja, pak, kako je “po prvi puta u modernoj alžirskoj povijesti” lokalno muslimansko stanovništvo stalo na stranu kršćana. U tekstu kojeg potpisuje Kamel Abderrahmani, muslimanski vjernik i stanovnik Francuske, ističe se kako su muslimanski odvjetnici radili na oslobođenju pritvorenih prosvjednika, a uskoro je, uz njihovu potporu, ponovno otvorena Crkva cjelovitog evanđelja u Tizi Ouzou. No, potvrdu te informacije nismo uspjeli pronaći na drugim mjestima. Unatoč tome, organizacija Open Doors, koja podiže svijest o progonu kršćana u svijetu, objavila je na svojim stranicama kako su alžirske vlasti nekim ranije zatvorenim crkvama nakon određenog vremena dopustile ponovno djelovanje.

Ista organizacija piše kako u pokrajini Kabylie, gdje su zabilježeni posljednji slučajevi zatvaranja, raste broja kršćana.

Open Doors inače objavljuje godišnju listu zemalja u kojima kršćani trpe najveće progone. Prema posljednjoj listi, Alžir se nalazi na 22. mjestu. Neke od prepreka s kojima se kršćani susreću u toj zemlji su “restriktivni zakonu koji reguliraju ne-muslimansko bogoštovlje, zabranja obraćenja i zakoni protiv blasfemije”.

Tino Krvavica | Bitno.net