U Washingtonu je održan 46. po redu Hod za život koji je okupio brojne građane, političare, senatore i kongresnike iz svih dijelova SAD-a. Sudionici su nosili transparente s pro-life porukama kao što su: “Život počinje začećem” i “Zaustavite pobačaje”, te izgovarali pro-life slogane, donosi CNN.

Tijekom skupa je emitirana video poruka američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trump je izdvojio neke od svojih dosadašnjih političkih napora protiv pobačaja, koji uključuju uskraćivanje financijske pomoći skupinama koje podržavaju ili promiču pobačaj. Također je naglasio kako se uključio u zaštitu vjerskih sloboda liječnika, medicinskih sestara i dobrotvornih organizacija koje se protive pobačaju.

„Kada pogledamo u oči novorođenog djeteta, u njima možemo vidjeti ljepotu ljudske duše i veličanstveno Božje djelo. Znamo da svaki život ima svoju svrhu“, izjavio je Donald Trump.

„Vrhovni sud je prije 46 godina okrenuo leđa pravu na život. Međutim, u tom trenutku je rođen jedan pokret, koji je definiran suosjećanjem i ljubavlju, pokrenut vjerom i istinom. Pokret koji od tada svakodnevno osvaja srca i umove“, naglasio je potpredsjednik Mike Pence koji je Hodu nazočio sa svojom suprugom i osobno donio snimku Trumpova govora.

Američki potpredsjednik Pence se referirao na obljetnicu sudskog procesa Roe protiv Wadea iz 1973. godine, nakon kojega je SAD ozakonio pobačaj. „Hod za život“ je 22. siječnja 1974. godine pokrenula aktivistica Nellie Jane Gray.

Na Hodu su govorili predsjednik Američke biskupske konferencije nadbiskup Joseph Naumann, senator Steve Daines, kongresmeni Dan Lipinski i Chris Smith te urednik Daily Wirea Ben Shapiro.

Među sudionicima ovogodišnjeg Hoda za život je bio i 16-godišnji Daniel Pierini koji je novinarima Washington Posta objasnio kako je njegova majka imala problematičnu trudnoću. „Liječnici su joj rekli kako joj prijeti spontani pobačaj ili bi mogla sama preminuti ako ne pobaci. Međutim, moja majka nije pristala na pobačaj nego se odlučila za život“, svjedoči Pierini.

Ginekologica Kathi Aultman, koja je nekada izvodila pobačaje, reflektirala se na svoj put prema osobi koja sada odbija prekidati trudnoću. „Ako je beba željena, onda je ona beba. Ako nije, onda je zovu fetusom“, izjavila je dr. Aultman.

Na prvom Hodu za život 1974. godine je sudjelovalo oko 20 tisuća ljudi, a u međuvremenu je prerastao u manifestaciju na kojoj se redovito okuplja barem 200 tisuća ljudi. Godine 2013. na Hodu je sudjelovalo 650 tisuća ljudi. Polovicu sudionika redovito čine mladi ljudi. Održava se svake godine 22. siječnja. „Hod za život“ podupiru Katolička Crkva i brojne protestantske denominacije. Završnu molitvu na skupu predvodila je dr. Alveda King, nećakinja pokojnog vođe borbe za ljudska prava Martina Luthera Kinga.

Američki mediji još nisu objavili informaciju o broju sudionika na ovogodišnjem Hodu u Washingtonu. „Hod je započeo kao mali prosvjed koji je rapidno rastao i u međuvremenu se pretvorio u najveći pro-life događaj na svijetu“, stoji na stranicama organizatora.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net