Reuters piše kako je zagovaratelje prava na život na sudjelovanje u Hodu dodatno potaknula mogućnost da tamošnji Vrhovni sud uskoro poništi presudu u slučaju „Roe protv Wadea“ kojm je 1973. godine legaliziran pobačaj.

Tom presudom priznato je pravo na privatnost žena koje žele izvršiti pobačaj. Sud je u odluci iz 1992., u slučaju “Planirano roditeljstvo jugoistočne Penssylvanije protiv Casey”, potvrdio tu odluku i zabranio zakone koji “nepotrebno opterećuju” žene koje žele izvršiti pobačaj.

Međutim, zagovornici života se nadaju da će Vrhovni sud, vjerojatno do kraja lipnja ove godine, poništiti ovu odluku. Naime, Konzervativni suci, kao što su Samuel Alito i Brett Kavanaugh, iskazali su simpatije za argumente Mississippija.

Treba napomenuti kako su američke savezne države koje kontroliraju republikanci posljednjih godine donosile zakone i politike koje otežavaju pobačaj. Država Teksas je, tako, zabranila pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće i omogućila građanima da tuže sve koji nakon toga ženama budu pomagali u pobačaju.

U nastavku donosimo video veličanstvene povorke u Washingtonu koja je ovoga petka slavila život.