Redovnica Gloria Cecilia Narváez u utorak se, nakon četiri godine i osam mjeseci zatočeništva, vratila u rodnu Kolumbiju.

Članicu Družbe sestara franjevki od Bezgrešne islamisti su oteli 2017. iz sela Karangasso, u regiji Sikasso na jugu afričke države Mali, a na slobodu je puštena u listopadu ove godine.

Ubrzo nakon toga u Rimu ju je primio i blagoslovio papa Franjo, a sestra Narváez u glavnom će gradu Italije ostati idućih mjesec dana živeći sa sestrama iz svoje Družbe.

Dan prije povratka u rodnu zemlju redovnicu je posjetio o. Humberto González Franco, kolumbijski svećenik koji radi u rimskom uredu Biskupske konferencije Latinske Amerike. Razgovarali su o njezinom zatočeništvu i životu na slobodi, a dijelove razgovora objavio je Vatican news.

Sestra Gloria tako je otkrila da su se otmičari, zbog sigurnosti, često selili s jedne na drugu lokaciju.

“U danima kada se ne bi kretali ustala bih vrlo rano ujutro, promatrala izlazak sunca, ugljenom bilježila razmatranja u bilježnicu i Bogu iskazivala povjerenje”, otkrila je redovnica, dodavši kako su joj teroristi dopuštali kratke šetnje oko kampa.

Utjehu je kroz godine zatočeništva nalazila i u noćnom nebu: “Vrlo sam rano išla u krevet, oko 18:30. No ponekad bih noću sjedila i razmatrala gledajući nebo.”

Posebno su joj značili ljepota mjeseca i blistave zvijezde. Također, praznina pustinje i prirodna čuda pomogli su joj da ostane smirena i spokojna u teškim trenucima.

“Često bih, dok sam šetala po pijesku, u otiscima stopala vidjela da mi Bog pokazuje svoju ljubav. On me izabrao i bila sam sigurna da je on taj koji mi daje snage.”

Redovnica je posebno zahvalna Bogu što se u četiri godine i osam mjeseci nijednom nije ozbiljno razboljela.

Premda će istaknuti da je s otmičarima razvila odnos poštovanja, poručuje kako je bilo očito da preziru njenu kršćansku vjeru.

Inače, sestra Gloria je u Maliju služila 12 godina, a njezina zajednica tamo upravlja velikim medicinskim centrom, kao i domom u kojem se brinu o 30 siročadi od godinu-dvije starosti. Uz to, redovnice su poučavale čitanju i pisanju otprilike 700 muslimanskih žena te su gradile ambar u kojem bi se spremala hrana za sušna razdoblja, s obzirom na to da velik broj majki u toj regiji umire od pothranjenosti.

Kada se vratila u Kolumbiju na aerodromu ju je dočekala radosna skupina sestara i prijatelja, a video dočeka na svom je Twitter profilu objavio ETWN. Ipak, među okupljenima nije bila Glorijina majka koja je preminula za vrijeme njenog zatočeništva.

“Majka je preminula prije godinu dana, ali ona je bila žena vjere. Puno je molila za mene i za sve. Vrlo sam sretna što ću ponovno vidjeti obitelj.”

Za kraj o. Humberto upitao ju je kakav bi savjet dala onima koji su u zatočeništvu, na što je odgovorila: “Trebaju se čvrsto uhvatiti za vjeru i moliti. Puno moliti.”