Papa Franjo je jučer, u nedjelju 10. listopada, u vatikanskoj bazilici sv. Petra pozdravio i blagoslovio časnu sestru Gloriju Ceciliju Narvaez Argoti koja je dan prije u Maliju puštena na slobodu nakon što su je prije gotovo pet godina oteli islamisti, javlja CNA.

Papa ju je pozdravio i popričao s njom neposredno prije početka mise kojom je otvorio svjetsku sinodu u bazilici sv. Petra, potvrdio je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Časna sestra Gloria Cecilia Narváez, članica Družbe sestara franjevki od Bezgrešne, oteta je u veljači 2017. godine u afričkoj državi Maliju.

Svjedoci su tvrdili kako je časnu sestru otela skupina naoružanih muškaraca koja ju je natjerala da im preda ključeve ambulantnog vozila. Vozilo je kasnije pronađeno napušteno. Kolumbijske vlasti su 2018. godine izjavile da je Al-Qaeda zahtijevala otkupninu za njezino puštanje na slobodu.

Od tada su se pojavili brojni apeli za njezino puštanje. Predsjednik Odbora za misije Kolumbijske biskupske konferencije u veljači ove godine podsjetio je kako su prošle četiri godine od otmice sestre Glorije Cecilije Narváez te pozvao na molitvu za njezino oslobođenje.

Ured predsjedništva Malija u subotu je na Twitteru objavio vijest da je sestra Gloria oslobođena. Na Twitteru je također objavljena fotografija njezina susreta s privremenim predsjednikom Asisimijem Goïtom u pratnji kardinala Jeana Zerba. Kardinal je tom prilikom izjavio: „Puno smo molili za njezino oslobađanje. Zahvaljujem vlastima Malija i drugim dobrim ljudima koji su omogućili ovo puštanje na slobodu.“

Sestra Gloria je dvanaest godina služila u Maliju gdje njezina zajednica upravlja velikim medicinskim centrom, kao i domom u kojem se brinu o 30 siročadi od godinu-dvije starosti. Uz to, redovnice su poučavale čitanju i pisanju otprilike 700 muslimanskih žena te su gradile ambar u kojem bi se spremala hrana za sušna razdoblja, s obzirom na to da velik broj majki u toj regiji umire od pothranjenosti.