U katoličkoj crkvi Svete Obitelji, koja se nalazi u američkom gradu New Rochelle, godinama je bilo „skriveno“ vrijedno umjetničko djelo staro čak četiri stoljeća. Radi se o slici talijanskog slikara Cesarea Dandinija, koji je djelovao u 17. stoljeću, a čija vrijednost je procijenjena na više od 800 tisuća dolara, javlja CBS New York.

U župu je stigla šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada ju je u Rimu kupio bivši župnik, ali do sada nitko nije znao da se radi o iznimnom umjetničkom djelu. Sve dok u crkvu nije zakoračio profesor umjetnosti s lokalnog Ionna Collega, Tom Ruggio, koji je u slici na zidu prepoznao remek djelo talijanskog baroka.

Mobitelom je snimio nekoliko fotografija slike i pokazao ih talijanskim kolegama. Oni su potvrdili da se radi o jednome od čak četiri tematski povezana djela baroknog slikara iz Firence koja su nastala oko 1630. godine. Profesor je nakon toga nastavio istragu. U Muzeju umjetnosti Metropolitan u New Yorku doznao je kako se smatra da je ova slika nestala početkom 20. stoljeća.

Monsinjor Dennis Keane, župnik Svete Obitelji, za Catholic News Service potvrdio je da je sliku u Rimu tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća kupio njegov prethodnik velečasni Charles Fitgerald. Slika je kupljena sredstvima jednog donatora, a nećakinja bivšeg župnika dala ju je restaurirati i uokviriti. Nakon toga je postavljena u župnu crkvu.

Inače, ulje na platnu prikazuje Mariju, Josipa te bebe Isusa i Ivana Krstitelja. Druga Dandinijeva tematski povezana slika nalazi se u Metropolitan Muzeju, treća u ruskom gradu Sankt Petersburgu, a četvrta u jednoj privatnoj kolekciji.

Sadašnji župnik u Svetoj Obitelji izjavio je kako će slika do kraja godine biti izložena na koledžu. Nakon toga će biti osigurana i zaštićena, a onda i vraćena u crkvu, u kojoj je anonimno boravila više od šezdeset godina.