Foto: Bitter WinterMagazin Bitter Winter objavio je fotografije i videosnimke kineskih katolika kako mole ispred crkvi, koje su zatvorene od strane komunističkih vlasti, a nalaze se u pokrajini Mindong. Snimke su obavljene 1. ožujka.

Ovaj magazin također je objavio fotografije koje su dokumentirale kako lokalne vlasti zbog navodne zaštite od požara zatvaraju crkve i izvana postavljaju nadzorne kamere.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci u Biskupiji Mindong zatvoreno je više od deset crkvi. Bitter Wintter piše kako su sve zatvorene crkve povezane sa svećenicima i laicima koji su se odbili pridružiti Kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi (CPCA), odnosno službenoj Crkvi Kine.

Biskupija Mindong, koja broji oko 90 tisuća vjernika i 69 svećenika, ostala je vjerna tzv. podzemnoj Crkvi. Vlasti su naredile da se biskupska rezidencija, koja se nalazi u četvrti Kuojiang u Fu’anu mora isprazniti. Vladini dužnosnici nakon toga su u kući biskupa Gua Xijina isključili vodu i struju, a njemu su naredili da se mora iseliti.

Jedna snimka, koju je također objavio Bitter Winter, prikazuje vjernike u gradu Saiqiju kako se mole ispred zaključanih vrata. Nastala je u mraku, ali na njoj se vide svijeće ispred crkve i vjernici kako pjevaju. Tamošnji vjernici odbijaju prihvatiti svećenika koje im je poslala vlada.

Posljednja misa u gradu Saiqiju služena je 13. siječnja. Svećenik je nakon toga sa sobom uzeo sve što mu je potrebno za služenje svete mise te od tada seli od jednog do drugog člana svoje kongregacije.

Krajem listopada prošle godine vlasti su zatvorile jedan samostan časnih sestara pod izlikom da je ilegalno sagrađen. Od tada je uništen krov samostana, demolirani su prozori i podovi, a zgrada je ostala bez vode i struje.

„Vlada je lukava. Boji se kritike međunarodne zajednice. Zbog toga progon opravdava rušenjem ilegalne zgrade i tako je nitko ne može povezati s vjerskim progonima“, kaže jedan kineski katolik. U gradu Anguou također je zatvorena jedna katolička crkva, a vjernicima je dozvoljeno okupljanje ispred crkve.

“Komunistička partija želi protjerati svećenike koji odbijaju pristupiti CPCA-u, a slavljenje svetih misa dozvoljavaju samo onima koji im se pridružuju. Ti svećenici će uskoro početi propagirati Komunističku partiju i kineske vlasti. To znači da će Kristovi sljedbenici postati sljedbenici Partije“, izjavio je jedan svećenik iz Biskupije Mindong.

U Kini živi više od deset milijuna katolika. Službeni podaci govore kako je šest milijuna vjernika registrirano kao članovi Kineske patriotske katoličke udruge. Ostatak katolika pripada tzv. podzemnoj Crkvi koja, za razliku od CPCA, nije kontrolirana od strane Komunističke partije i ostala je u zajedništvu sa Svetom Stolicom.

U rujnu 2018. godine Sveta Stolica je objavila kako su njezini diplomatski predstavnici potpisali “privremeni sporazum” s Narodnom Republikom Kinom koji ima cilj regulirati imenovanje biskupa u toj zemlji, ali i smanjiti pritisak vlasti na podzemnu Crkvu. Međutim, patnje katolika u Kini su se nastavile, a vlasti su počele uništavati crkve, skidati križeve i pritvarati „podzemno svećenstvo“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net