“Je li majka izmolila imenovanje svojeg sina za pomoćnog biskupa?” pitali su se vjernici španjolske biskupije Getafe nakon što je papa Franjo imenovao oca Joséa Maríju Avendaño Pereu tamošnjim pomoćnim biskupom. Naime, prije pola godine pokrenut je postupak za proglašenje blaženom njegove majke Jorje Peree. Biskupijska faza procesa kanonizacije njegove majke pokrenuta je 21. srpnja ove godine u Toledu.

Novoimenovani biskup je na tiskovnoj konferenciji, održanoj povodom imenovanja, izjavio kako vjeruje kako je ona u tome posredovala. Inače, Avendaño je do sada obnašao važne službe u biskupiji i bio je omiljen među vjernicima. Za svećenika je zaređen 1987. godine.

Svoju majku je opisao kao ženu koja „nije znala čitati, ali je poznavala evanđelje“. Jorja Perea bila je žena slaba obrazovanja i domaćica u skromnoj obitelji, ali koja je u svom životu supruge i majke pokazala kršćanske vrline u svom njihovom sjaju. Aleteia piše kako je ona primjer ljudi koje papa Franjo naziva “svecima iz susjedstva”.

Rođena je 1928. godine i u najranijoj mladosti ostala je siroče. Udala se u dobi od 25 godina i rodila je petero djece. Na svetoj sličici, koju biskupija Getafe dijeli za osobnu pobožnost, piše kako su „jednostavnost i poniznost tragovi koje je Duh Sveti ostavio na njezinoj duši“ te da su „bolesni, potrebiti i siromašni uvijek nalazili samilost i milosrđe u njezinu srcu“.

„Moja je majka vodila život posvećen Bogu, Crkvi i drugima, posebno bolesnima i potrebitima s kojima je dijelila sve što je imala“, izjavio je jednom prilikom José María Avendaño.

Preminula je 2015. godine. Već su mjesec dana nakon smrti počele pristizati vijesti o milostima koje su se pripisivale njezinu nebeskom zagovoru. Tadašnji pomoćni biskup Getafea José Rico Pavés potaknuo je njezina sina da prikupi svjedočanstva o njezinu životu i njezinim krepostima.

Novoimenovani pomoćni biskup biskupije Getafe rođen je 25. travnja 1957. godine u mjestu Villanueva de Alcardete pokraj Toleda. Obrazovao se za učitelja, a nakon toga i logopeda. Međutim, zbog duhovnog je poziva upisao studij teologije, a za svećenika je zaređen 1987. godine u Madridu. Njegovo biskupsko ređenje trebalo bi se održati 26. studenoga ove godine.