Predsjednik Odbora za misije Kolumbijske biskupske konferencije prisjetio se kako su prošle četiri godine od otmice sestre Glorije Cecilije Narváez te pozvao na molitvu za njezino oslobođenje, javlja CNA. Naime, članica Družbe sestara franjevki od Bezgrešne oteta je 7. veljače u afričkoj državi Mali.

Vlasti su u međuvremenu utvrdile kako je otmicu izvela organizacija Front za potporu islamu i muslimanima te ogranak Al Qaede sa sjedištem u Maliju.

„Crkva nastavlja moliti za njezino zdravlje i oslobađanje“, izjavio je povodom tužne godišnjice Francisco Múnera, biskup San Vicente del Caguána.

Kao što smo već pisali, sestru Gloriju otela je prema svjedocima skupina naoružanih muškaraca, natjeravši ju da im preda ključeve ambulantnog vozila koje je pripadalo redu. Vozilo je kasnije pronađeno napušteno. Napad se dogodio u mjestu Karangasso, u regiji Sikasso, na jugu Malija, gdje se nalazi kuća u kojoj su živjele časne sestre. Premda su prilikom napada u kući bile sve četiri redovnice, ostale tri uspjele su pobjeći.

Sestra Gloria je 12 godina služila u Maliju gdje njezina zajednica upravlja velikim medicinskim centrom, kao i domom u kojem se brinu o 30 siročadi od godinu-dvije starosti. Uz to, redovnice su poučavale čitanju i pisanju otprilike 700 muslimanskih žena te trenutačno grade ambar u kojem bi se spremala hrana za sušna razdoblja, s obzirom na to da velik broj majki u toj regiji umire od pothranjenosti.

Sestra Noemí Quesada, bivša generalna poglavarica Kongregacije kojoj pripada sestra Gloria, istaknula je kako su svi napori na njezinom oslobađanju bili neuspješni. „Molimo otmičare da je što prije puste jer ona ima zdravstvenih problema. Sestra Gloria puno pati, kao i njezina kongregacija i obitelj“, izjavila je sestra Quesada za vatikansku agenciju Fides. Poznato je, naime, da oteta redovnica ima problema s bubrezima.

Sestra Gloria je oteta u 55. godini života. Za nju se posljednji put čulo 2019. godine kada je putem videa zatražila pomoć pape Franje. General Fernando Murillo, kolumbijski detektiv koji je vodio istragu, izjavio je kako je otmica provedena „u monetarne svrhe, ali oni (SGIM) nikada nisu zatražili određeni odnos, što je zakompliciralo pregovore.
Kongregacija trenutno moli devetnicu za oslobođenje sestre Glorije.