Američki katolički vjernici iz mjesta Westphalia, u saveznoj državi Teksas, za nekoliko mjeseci trebali su proslaviti 125. godišnjicu dovršetka župne crkve. No, umjesto proslave očekuje ih izgradnja novog bogoslužnog prostora.

Kako prenose američki mediji, crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije potpuno je izgorjela pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Na teren su poslani savezni agenti iz Odjela za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive kako bi otkrili uzroke požara.

I dok je crkva, inače upisana u Nacionalni registar povijesnih mjesta, potpuno uništena, vjernici su uspjeli spasiti tabernakul zajedno s posvećenim hostijama.

Crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije prije požara/Foto: Larry D. Moore via Wikimedia Commons

Biskup Austina, Joe Vasquez, izjavio je prilikom posjeta zgarištu kako je “iznimno teško i bolno biti ovdje”.

“Ovo me duboko pogodilo i znam da su ovdašnjim ljudima slomljena srca.”

Crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije prema nekim je informacijama jedna od najvećih drvenih građevina zapadno od Mississippija. Bila je opremljena vrijednim orguljama te posebnim vitrajima izrađenim u Njemačkoj koji su zauvijek izgubljeni u požaru.

Biskup Vasquez medijima je potvrdio kako biskupija razmišlja o obnovi crkve.

“Mislim da ju moramo obnoviti. Previše je toga što ne možemo napustiti s obzirom na veliku tradiciju ovog mjesta koje toliko znači ljudima. Vjernici su ovdje krstili svoju djecu, vjenčavali se i slavili sakramente. Sprovodi su krenuli iz ove crkve. Tu postoji velika ljubav i tradicija”, zaključio je teksaški prelat.

https://www.youtube.com/watch?v=B0wwQqgHrlM

Tino Krvavica | Bitno.net