„Sjećam se jednog beskućnika koji mi je prišao na cesti tražeći novac. Odgovorio sam mu kako ga nemam, ali čovjek je nastavio… Rekao mi je kako vidi da sam svećenik i da mi može očistiti crkvu za novac. Taj susret me je potaknuo na razmišljanje o ljudskoj potrebi za radom i općenito o ljudskom dostojanstvu. Tada sam shvatio kako moramo nešto učiniti za te ljude, beskućnike u Detroitu“, započinje otac Marko Djonovic, američki svećenik koji je osnovao organizaciju za pomoć beskućnicima „Better Way Detroit“.

Broj beskućnika u SAD-u je u stalnom porastu, a trenutno ih ima oko 554 tisuće, donosi Aleteia. Ozbiljnost ove situacije najlakše se može prepoznati u većim gradovima, gdje su tzv. šatorska naselja ili kampovi za beskućnike nažalost postali potpuno normalna pojava. Većina beskućnika na cesti je završila zbog nedostatka posla.

Međutim, katolička humanitarna organizacija „Better Way Detroit“ slijedi poruku pape Franje koji je rekao: „Posao je temelj za dostojanstvo svake osobe.“ Ova organizacija na svojoj internetskoj stranici objašnjava kako oni savjetuju, zapošljavaju ali i pomažu beskućnicima u pronalaženju mjesta za stanovanje i adekvatnih zdravstvenih usluga.

„Naša organizacija beskućnicima doista nudi bolji put. Plaćamo im za čišćenje parkova u gradu Detroitu. Vjerujte mi, beskućnici više vole zaraditi novac nego prosjačiti i skitati“, kaže otac Djonovic.

„Better Way Detroit“, čije sjedište se nalazi u Oratoriju svetog Filipa Nerija, beskućnicima daje plaću od 10 dolara po satu za čišćenje grada. Njihove plaće bi se trebale isplaćivati od donacija.

Humanitarnu organizaciju vodi otac Marko Djonovic koji obnaša svećeničku službu u crkvi Gospe od Krunice. Ovaj svećenik svakoga jutra ulazi u svoj stari kombi i vozi u dijelove grada gdje bi mogao sresti beskućnike.

“Najprije im ponudim posao, a kada pristanu, onda ih vodim u razne parkove gdje počinju raditi. Njihov radni dan traje između četiri i šest sati. Za vrijeme posla imamo pauzu za ručak kada pričamo o njihovim problemima i preporučujemo im razne usluge i programe za beskućnike“, kaže svećenik.

Otac Djonovic objašnjava kako je većinu plaća do sada pokrio od vlastitog novca i privatnih donacija, za koje se nada da će postati brojnije kako bi mogao pomoći znatno većem broju američkih beskućnika.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net