Predsjednik Biskupske konferencije SAD-a nadbiskup Jose Horacio Gomez pozvao je u tweetu u srijedu 8. siječnja na molitvu da Krist ojača mirotvorce, utješi trpeće i zaštiti nevine i sve koji se nalaze u opasnosti, „osobito muškarce i žene u vojnoj i diplomatskoj službi”. Neposredno prije toga Iran je u odmazdu za ubojstvo generala Kasema Sulejmanija raketama napao dvije američke baze u Iraku i zaprijetio napadom na Izrael.

Već je u noći s ponedjeljka na utorak priređeno molitveno bdjenje za mir u parku nedaleko Bijele kuće u Washingtonu, kao i u još devet američkih gradova, u kojima su se kršćani različitih vjeroispovijesti kao i židovski vjernici okupili na molitvama za mir među sukobljenim stranama.

Različite redovničke zajednice kao i mirovni pokret „Pax Christi” na Facebooku su izravno pozivali na molitvene susrete, prenosi Vatican News.

Papa Franjo je u nagovoru uz Angelus u nedjelju 5. siječnja istaknuo kako se u „mnogim dijelovima svijeta osjeća zastrašujuće ozračje napetosti”. “Rat donosi samo smrt i uništenje. Pozivam sve strane da drže upaljenim plamen dijaloga i samokontrole i da otklone sjenu neprijateljstva. Pomolimo se u tišini da nam Gospodin udijeli tu milost”, rekao je Papa.

IKA | Bitno.net