Venecija je sinoć bila osvijetljena crvenom bojom u znak solidarnosti s progonjenim kršćanima, posebice Asijom Bibi, Pakistankom koja je nedavno oslobođena optužbi za blasfemiju, ali čiji je život još uvijek u opasnosti zbog brojnih Pakistanaca koji žele njenu smrt.

Papa Franjo je podržao ovu inicijativu rekavši kako će ona „privući pozornost svih na ozbiljan problem diskriminacije koju kršćani doživljavaju u mnogim dijelovima svijeta“.

„Postoje zemlje u kojima se vjera nameće, kao i one u kojima se vrši nasilan progon ili sustavno kulturološko vrijeđanje Isusovih učenika“, rekao je Papa. Prema podacima organizacije Open Doors, samo je u 2016. ubijeno oko 100 tisuća kršćana zbog svoje vjere u Krista.

Osvijetljene su bile znamenite povijesne građevine, uključujući most Rialto i baziliku svete Marije od Zdravlja. Iste su večeri mladi iz Venecijanske biskupije hodočastili kroz grad moleći za progonjene kršćane.

Ovaj događaj sponzorirala je organizacija Pomoć Crkvi u nevolji (Aid to the Church in Need), a na njemu su surađivali i grad Venecija i venecijanski patrijarh Francesco Moraglia.

Pomoć Crkvi u nevolji inicirala je sličan projekt u veljači ove godine kada je u crveno bio osvijetljen rimski Koloseum, dok će u narednih osam dana u crveno biti osvijetljene znamenite građevine u Montrealu, Torontu, Parizu, Barceloni, Londonu, Sydneyju i Washington DC-u.

Ivo Džeba | Bitno.net