Enzo Bianchi, osnivač samostana „Bose“, zamoljen je da s još troje članova zajednica napusti samostan i preseli se na drugo mjesto. Tako je ostao bez svih funkcija koje je obnašao u samostanu. Ovaj je dekret 13. svibnja potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, a odobrio ga je papa Franjo, piše CNA.

Odluka je donesena nakon „dugotrajnog i pomnog razmatranja“ nakon apostolske vizitacije koja je završena 6. siječnja. Zajednica „Bose“ ovu je vijest objavila na svojoj internetskoj stranici. U priopćenju piše kako je papa Franjo odredio apostolsku vizitaciju kao odgovor na „ozbiljne zabrinutosti“ oko „napete i problematične situacije u vezi s upravljanjem osnivača zajednice, ali i bratskom klimom u zajednici“.

Bianchi je ovu ekumensku zajednicu osnovao u Bielli, koja se nalazi u sjevernoj Italiji. U zajednici žive muškarci i žene katoličke, protestantske i pravoslavne vjeroispovijesti. Bianchi je 2012. godine imao zapaženu ulogu na sinodi talijanskih biskupa kada se raspravljalo o novoj evangelizaciji.

Apostolska vizitacija u njegovoj zajednici započela je 6. prosinca 2019. godine, a trajala je do 6. siječnja ove godine. Predvodili su je vlč. Guillermo Leon Arboleda Tamayo, predsjednik Benediktinske kongregacije Subiaco Cassinese, zatim otac Amedeo Cencini, savjetnik Vatikanske kongregacije za ustanove posvećenog života, te časna sestra Anne-Emmanuelle Devéche iz Francuske.

U priopćenju zajednice „Bose“ piše da je otac Cencini najprije privatno priopćio presudu Vatikana onima na koje se mjere odnose. Međutim, „budući da su pojedine zainteresirane strane odbile prihvatiti mjere, bilo je prikladno precizirati kako se navedene odredbe odnose na Enzu Bianchija te još dva brata i jednu sestru, koji se moraju iseliti iz zajednice te preseliti na drugo mjesto“.