Vatikan će, nakon što se potroše sve preostale zalihe, na svom teritoriju zabraniti prodaju plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu. Naime, Europska unija planira zabraniti prodaju plastične ambalaže od 2021. godine, Vatikan je već počeo ograničavati njezinu uporabu i uskoro se više neće naći u prodaji, donosi Crux.

“Ulažemo velike napore kako bismo sortirali što više plastike. Vatikan je ograničio prodaju plastike za jednokratnu uporabu”, izjavio je Ignacio Tornini, dužnosnik koji je zadužen za Vatikanske vrtove i raspolaganje otpadom.

Među plastične predmete za jednokratnu uporabu spadaju plastične boce, vrećice, pribor za jelo i baloni. Prema istraživanju koje je Europska komisija provela 2016. godine, prvih pet jednokratnih plastičnih predmeta koji najviše zagađuju europske obale su opušci cigareta, boce, kape, plastična ambalaža za hranu, štapići za uši i vlažne maramice.

Jedan od najznačajnijih poteza u očuvanju okoliša Vatikan je napravio 2008. godine kada je na krovu Dvorane Pavla VI. instalirao solarni sustav. Iste godine je pokrenut vrlo uspješan program recikliranja komunalnog otpada. Tornini tvrdi da se trenutno ispravno sortira i reciklira čak 55 komunalnog otpada.

Tornini objašnjava kako se s organiziranim prikupljanjem otpada od hrane započelo prije pet mjeseci. Vatikan nastoji reciklirati što više smeća koje turisti ostave za sobom. “Dnevno uspijemo prikupiti oko 10 kilograma plastike iz kontejnera koji stoje ispod kolonade na Trgu svetog Petra”, objašnjava Tornini.

Premda u njemu živi manje od tisuću ljudi, zbog nekoliko tisuća zaposlenika i bezbrojnih posjetitelja Vatikan godišnje proizvodi tisuću tona otpada. Tornini je dodao da je, unatoč velikim naporima i brojnim kontejnerima za plastiku, potrebna promjena mentaliteta u ljudima.

“Mi smo u svoja srca primili smjernice koje nam je Sveti Otac dao u enciklici “Laudato si'”. Naš zajednički dom treba čuvati, a taj posao treba započeti od nas…”, završio je Ignacio Tornini.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net