Vatikan je prošli tjedan podržao odluku biskupa Münstera Felixa Genna koji je krajem prošle godine u svojoj biskupiji raspustio laičku udrugu  ‘Totus Tuus – Nova evangelizacija’, optuženu za navodno duhovno zlostavljanje, prenosi Crux.

Zajednicu je 1990-ih osnovao bračni par Leon i Birgit Dolenec koji su bili inspirirani hodočašćem u Međugorje. Na početnoj internetskoj stranici udruga je nudila tečajeve za krizmanike, kampove te molitvene susrete za mlade, misijske zajednice i hodočašća u Međugorje, ali nakon biskupove odluke o zabrani djelovanja stranica je ugašena.

Godine 2004. biskupija Münster priznala je zajednicu ‘Totus Tuus – Neuevangelisierung’ (‘Sav Tvoj – Nova evangelizacija’) kao jedina biskupija na svijetu. Od 2017. ta biskupija istražuje navode bivših članova o tome da zajednica održava strukture slične sekti. Govorilo se, između ostalog, o slijepoj poslušnosti i narušenoj slobodi, posebno u području seksualnosti i braka.

Stoga su, u ime biskupa Genna, svećenik dr. Jochen Reidegeld i redovnica s. Birgitte Herrmann godine 2017. i 2018. napravili vizitaciju zajednice. Nakon vizitacije, uslijedili su razgovori te proces obrade koji je završio konačnim izvješćem u studenom 2020.

Nakon uvida u spomenuto izvješće, u dekretu objavljenom 4. studenog 2021. godine biskup Genn je odlučio da se Totus Tuus više ne može zvati katoličkom zajednicom, te zabranio biskupijskim zaposlenicima da budu njihovi članovi ili da sudjeluju u aktivnostima zajednice. Također, zajednici je zabranjeno da održava svoje aktivnosti na području biskupije Münster.

Genn je svoju odluku obrazložio rekavši da “odgovorni u udruzi Totus Tuus nisu voljni, spremni, ili sposobni uvidjeti ozbiljne nedostatke u duhovnom ophođenju s članovima”, niti “stati na kraj ozbiljnim pritužbama”.

Biskup je dodao kako je zajednica ‘Totus Tuus’ više puta imala pogrešno komunikacijsko ponašanje “koje danas smatramo duhovnim zlostavljanjem” te je poticana klima prema kojoj je svaka kritika proglašavana navodnim dokazom nedovoljne duhovne zrelosti, a istovremeno promicano elitističko razmišljanje.

Zajednica Totus Tuus zatražila je od biskupa da povuče svoj dekret, a nakon što je on to odbio podnesena je žalba Vatikanu.

U priopćenju objavljenom prošlog četvrtka biskup je objavio kako je vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život utvrdio kako je njegova zabrana “primjerena mjera s obzirom na izazvanu štetu”.

“Zabrana je imala za cilj spriječiti rizik od daljnje štete. Ovo je zaključak do kojeg je došao Rimski dikasterij,” rekao je Genn, dodavši kako su razlozi koje je on naveo za raspuštanje “potvrđeni od strane dikasterija i ocijenjeni kao ‘ozbiljna šteta’.”

Genn je rekao da mu je odluka Vatikana priopćena 13. srpnja te da su nakon ovoga sve mogućnosti za žalbu na raspuštanje sada iscrpljene.