Nakon što je to učinila biskupija Münster, biskupija Essen također je zabranila svojim pastoralnim djelatnicima sudjelovanje i članstvo u duhovnoj zajednici ‘Totus Tuus – Nova evangelizacija’. Razlog koji se i ovdje navodi jest duhovno zlostavljanje, prenosi Vatican News.

Ranije je biskup Münstera, Felix Genn, dekretom od 4. studenoga, odredio da ‘Totus Tuus – Nova evangelizacija ‘ više nije crkvena udruga priznata prema kanonskom pravu. Udruga je optužena za duhovno zlostavljanje.

Dekret biskupa Münstera “izričito” se mora poštovati i u biskupiji Essen, objasnio je generalni vikar Essena Klaus Pfeffer – stoji u biskupijskom službenom glasilu. Sukladno tome, u ustanovama biskupije ne smiju se odvijati nikakvi događaji i aktivnosti udruge.

Godine 2004. biskupija Münster priznala je zajednicu ‘Totus Tuus – Neuevangelisierung’ (‘Sav Tvoj – Nova evangelizacija’) kao jedina biskupija na svijetu. Od 2017. ta biskupija istražuje navode bivših članova o tome da zajednica održava strukture slične sekti. Govorilo se, između ostalog, o slijepoj poslušnosti i narušenoj slobodi, posebno u području seksualnosti i braka. Stoga su, u ime biskupa Genna, svećenik dr. Jochen Reidegeld i redovnica s. Birgitte Herrmann 2017. i 2018. napravili vizitaciju zajednice. Nakon vizitacije, uslijedili su razgovori te proces obrade koji je završio konačnim izvješćem u studenom 2020.

Prema biskupovim riječima, udruga ‘Totus Tuus’ više je puta imala pogrešno komunikacijsko ponašanje “koje danas smatramo duhovnim zlostavljanjem”. Poticali su klimu prema kojoj je svaka kritika proglašavana navodnim dokazom nedovoljne duhovne zrelosti te promicali elitističko razmišljanje.

U biskupiji Münster postoji “stav nulte tolerancije” kada je riječ o duhovnom zlostavljanju bilo koje vrste, naglasio je Genn. Biskup je zaključio da nije u njegovoj ovlasti da raspusti registriranu udrugu građanskog prava, no zabranio je da se ‘Totus Tuus’ naziva katoličkom udrugom te odbio žalbu na dekret.

Kako sami pišu, udrugu je 1990-ih osnovao bračni par Leon i Birgit Dolenec inspiriran hodočašćem u Međugorje. Na početnoj internetskoj stranici udruge nude tečajeve za krizmanike, kampove te molitvene susrete za mlade, misijske zajednice i hodočašća u Međugorje.