DINARDO RAZOČARAN

Američki biskupi neugodno iznenađeni: Vatikan zatražio da ne glasuju o mjerama za suzbijanje zlostavljanja

“Na inzistiranje Svete Stolice, nećemo glasovati o dvjema mjerama u našoj dokumentaciji vezanih za pitanje zlostavljanja”, rekao je kardinal Daniel DiNardo.

Foto: screenshot

Predsjednik Američke biskupske konferencije, kardinal Daniel DiNardo, izvijestio je jučer američke biskupe okupljene na plenarnom zasjedanju u Baltimoreu kako se planirano glasovanje o dvama prijedlozima mjera vezanih za suzbijanje seksualnog zlostavljanja neće održati.

“Na inzistiranje Svete Stolice, nećemo glasovati o dvjema mjerama u našoj dokumentaciji vezanih za pitanje zlostavljanja”, poručio je DiNardo, objasnivši kako se radi o mjerama vezanim za „standarde odgovornosti biskupa i posebnu komisiju za primanje pritužbi na biskupe“.

“Sveta Stolica je zatražila da odgodimo glasovanje o ovim temama kako bi naša promišljanja mogla doprinijeti i primiti doprinos globalnog sastanka predsjednika biskupskih konferencija koje je Sveti Otac sazvao za veljaču 2019.”, dodao je DiNardo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je, naime, u rujnu ove godine nakon sastanka Vijeća kardinala (C9) sazvao sastanak koji će se održati u veljači iduće godine, a na kojem će 125 predstavnika biskupskih konferencija i patrijarha iz Crkvi istočnih obreda raspravljati o borbi protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Crkvi.

Ipak, to nije spriječilo Francusku biskupsku konferenciju da prije samo tjedan dana donese nove protokole usmjerene protiv zlostavljanja koji uključuju stvaranje nezavisne komisije za ispitivanje pojedinih slučajeve, a očekuje se da će ovog tjedna i Talijanska biskupska konferencija izdati nove smjernice o ovome pitanju.

Predsjednik Američke biskupske konferencije nije krio svoje razočaranje ovakvom situacijom rekavši kako mu je odluka Vatikana bila „zbunjujuća“ kada ju je vidio. Dodao je i da je predložio apostolsku vizitaciju koja bi se posvetila ovom problemu, ali da takav pristup nije naišao na odobravanje Svete Stolice.

Odluka da američki biskupi ne glasuju o mjerama protiv zlostavljanja, prema DiNardovim riječima, nije došla od pape Franje nego od Kongregacije za biskupe, a američki članovi te Kongregacije su kardinal Blase Cupich i nadbiskup emeritus Washingtona Donald Wuerl.

Biskup Burlingtona, Christopher Coyne, koji je uz DiNarda sudjelovao na konferenciji za medije, rekao je kako ne zna jesu li američki članovi Kongregacije sudjelovali u donošenju odluke.

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 13. studenoga 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi