Papa Franjo prihvatio je ostavku kardinala Donalda Wuerla na mjesto nadbiskupa Washingtona, zamolivši ga da ostane apostolskim administratorom dok se ne izabere njegov nasljednik.

Sedamdeset sedmogodišnji kardinal ostavku je podnio prije dvije godine, kada je dostigao starosnu dob potrebnu za mirovinu, a 21. rujna ove godine zamolio je papu Franju da ju prihvati.

Razlog molbe upućene Papi jest taj što se posljednjih mjeseci kardinal Wuerl našao pod snažnim kritikama, koje su uslijedile nakon izvještaja narodne porote savezne države Pennsylvanije, zbog načina na koji je djelovao po pitanju slučajeva zlostavljanja u vrijeme dok je bio biskup Pittsburgha.

U pismu u kojem je obznanio prihvaćanje ostavke, papa Franjo pohvalio je stav koje je Wuerl zauzeo prema optužbama koje su stizale na njegov račun.

“Imali ste dovoljno elemenata da ‘opravdate’ svoje postupke i napravite razliku između zataškavanja zločina ili ne bavljenja problemom, i počinjenja određenih pogrešaka“, napisao je Sveti Otac, zahvalivši se nadbiskupu na njegovoj „plemenitosti“ što nije odabrao takav način obrane.

“Vaša ostavka znak je vaše raspoloživosti i poslušnosti Duhu koji nastavlja djelovati u svojoj Crkvi”, dodao je Papa.

Sada već bivši nadbiskup Washingtona Wuerl, u svojoj je današnjoj izjavi napisao kako “odluka Svetog Oca da nadbiskupiji pruži novo vodstvo, može omogućiti svim vjernicima, kleru, redovnicima i laicima, da se usredotoče na zacjeljenje i budućnost“, te omogućiti „lokalnoj Crkvi da krene prema naprijed.”

Istaknuo je i kako je ostavka njegov način da izrazi svoju “veliku i trajnu ljubav” prema vjernicima washingtonske nadbiskupije, te se ispričao „za sve prošle pogreške u svojim procjenama.“

Ivo Džeba | Bitno.net