Pas Neo možda nije uobičajeni posjetitelj opće audijencije. On je svoju priliku za boravak u Vječnom Gradu zaslužio jer je postao ponosni vlasnik titule prvog psa koji je prošao Camino de Santiago, poznatu hodočasničku rutu na sjeveru Španjolske. Prošavši Camino, pas je također postao vlasnikom posebne hodočasničke putovnice.

Njegova vlasnica Maria Carmen na hodočašće ga je povela jer vjeruje kako životinje imaju važnu ulogu u životu čovjeka. „Životinje doživljavam kao naše suputnike u životu, pa vjerujem kako one imaju pravo sve raditi s nama“, objašnjava. Maria je članica španjolske Organizacije za zaštitu životinja, a u Rim je doputovala kako bi privukla Papinu pozornost u promoviranju zaštite životinja.

Španjolka istovremeno želi potaknuti sve vjernike da na hodočašća vode sa sobom svoje kućne ljubimce. Članovi njezine organizacije Papu doživljavaju kao osobu kojoj je stalo do zaštite svih Božjih stvorenja.

„Kada je proglašen papom odabrao je ime po uzoru na svetog Franju Asiškog, koji je zaštitnik životinja“, objašnjava članica organizacije Raquel Freina.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net