Jučer je donji dom argentinskog parlamenta, nakon više od 20 sati rasprave, sa 129 glasova za i 125 glasova protiv prihvatio novi zakon o pobačaju kojim se želi legalizirati pobačaj u prvom tromjesečju.

Argentinska biskupska konferencija izrazila je žaljenje zbog takvog ishoda, ali i istaknula kako se bol zbog zaboravljanja i isključivanja nevinih „mora pretvoriti u snagu i nadu za nastavak borbe za dostojanstvo svakog života“.

Zakon će sada biti upućen Senatu, te zatim predsjedniku Mauriciju Macriju koji je rekao kako mu se protivi, ali da ga neće stopirati ako bude odobren.

Prema sadašnjem zakonu pobačaj je bio dopušten samo u slučajevima silovanja i opasnosti po život ili zdravlje majke, no novim bi se zakonom dopustio pobačaj na zahtjev sve do 14. tjedna trudnoće, a djevojke mlađe od 16 godina mogle bi napraviti pobačaj bez informiranja svojih roditelja.

Liječnici i medicinsko osoblje moći će koristiti priziv savjesti ako se o tome osobno očituju pismenim putem, no bolnice kao cjeline neće moći odbiti vršiti pobačaj.

Unidad Provida, krovna pro-life organizacija koja okuplja oko stotinu drugih udruga, ocijenila je parlamentarnu podršku zakonu žalosnom, ali i pohvalila hrabrost onih koji su se borili za prava žena i nerođene djece „podižući svoj glas za one koje drugi žele ušutkati sustavnom eliminacijom“.

Sada svoje nade polažu u Senat koji, kako kažu, ima pravo zaustaviti prijetnju ljudskim pravima i „uvažiti volju argentinskog naroda“.

“Pravedniju Argentinu ćemo moći izgraditi samo temeljeći se na nepokolebljivom poštivanju prava na život sviju posebice onih najranjivijih”, istaknuli su predstavnici pro-life udruga.

Ivo Džeba | Bitno.net