Prema Ujedinjenim narodima, Italija je, glede zaštite ljudskih prava, posljednje vrijeme dobro napredovala, primjerice usvajanje zakona o civilnim zajednicama, koji regulira vjenčanje istospolnih parova. Ali mora učiniti „važne napore“ kako bi istospolnim parovima omogućila posvajanje djece i jamčila pobačaj s obzirom na veliki broj liječnika koji se pozivaju na prigovor savjesti.

Papa je u više navrata osudio pokušaje onih koji žele spriječiti prigovor savjesti, kad su u pitanju „moralne“ teme, što je nazvao „uljudnim“ progonom, „zaodjenutim kulturom i napretkom“.

Upravo je prošlih dana objavio tweet u kojem je potvrdio da „je zaštita svetoga bogatstva svakog ljudskog života, od začeća sve do kraja, najbolji put za sprječavanje svakog oblika nasilja“.

Govoreći u Ujedinjenim narodima, 25. rujna 2015. godine, papa Franjo je ustvrdio da „zaštita okoliša i borba protiv isključivanja zahtijevaju priznavanje moralnoga zakona ispisanoga u ljudskoj naravi, koji sadrži prirodnu razliku između muškarca i žene (usp. Laudato sì, 155) kao i apsolutno poštovanje života u svim njegovim razdobljima i dimenzijama (usp. Laudato sì, 123; 136)“.

U apostolskoj pobudnici ‘Radost evanđelja’, Papa podsjeća da je Crkva uvijek na strani slabijih, a među njima „su i djeca koja se imaju roditi, koja su najslabija i najnevinija od svih“. Nije napredak probleme rješavati ubijajući ljudski život.

Papu zabrinjava, a to je rekao tijekom posjeta Europskom parlamentu i Vijeću Europe 25. studenoga 2014. godine – zlorabljenje ljudskih prava kad ih se tumači kao individualistička, odvojena od obveza i općega dobra: „tako se promiču bezgranična prava pojedinca“ na štetu najranjivijih.

U tom je smislu odlučno ustvrdio da „djeca imaju pravo rasti u obitelji, s ocem i majkom, koji su kadri upriličiti okružje prikladno njihovu razvoju i njihovu osjećanom dozrijevanju“ (17. studenoga 2014. god.).

U tom je kontekstu, smatra Papa, u opasnosti i sloboda odgoja: djecu i mlade se gura da idu diktatorskim putem ‘jednoumlja’. Katkada se ne zna, jesu li izvjesni odgojni projekti namijenjeni školi ili nekom kampu za preodgoj – kazao je Papa 11. travnja 2014. godine.

Radio Vatikan | Bitno.net