“Dan posredovanja će doći i Sveta Stolica će pritom sigurno igrati ulogu”, rekao je Kuleba novinarima. Šef ukrajinske diplomacije kritizirao je diplomatske poteze Vatikana. Mora se “prestati govoriti da ćemo sklopiti mir jer smo sestrinske nacije. To nije slučaj. Kad se govori o bratstvu, na čemu ustraje Rusija, to je onda bratstvo Kaina i Abela”, tvrdi Kuleba. “Rusi ovamo dolaze ubijati i silovati”, dodao je.

Smatra kako je neprihvatljivo u tome ratu ostati neutralan i ne nazvati stvari pravim imenom. “Nemojte zaboraviti da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva te agresije”, poručio je, dodajući kako je pogrešno Ukrajinu optužiti da snosi suodgovornost za sukob jer odbija mir.

Kuleba je istodobno pohvalio angažman Vatikana na različitim razinama, tvrdeći kako ti napori idu u pravom smjeru. To se odnosi primjerice na razmjene zatočenika ili povratak ukrajinske djece odvedene u Rusiju. Prema njegovim riječima, Papino suosjećanje ima veliku važnost za Ukrajinu i “govori Ukrajincima iz srca… a prije svega čekamo na njegov posjet Ukrajini”. Papa je, poručio je Kuleba, “simbol simpatije, suosjećanja i duhovne potpore”.

Kuleba je suzdržan kad je riječ o mirovnim pregovorima i međunarodnom posredovanju, ali očekuje da će doći vrijeme za to. Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin nije zainteresiran na okončanje sukoba, “jer tko želi mir, ne šalje svaki tjedan stotine raketa kako bi uništio energetsku infrastrukturu i uskratio civilima opskrbu energijom i vodom”. To znači, smatra, da široko posredovanje u ovom trenutku ne bi bilo uspješno. No, prema njegovim riječima, “dan posredovanja će doći, a Sveta Stolica će pritom sigurno igrati ulogu”.