Pacijenti u dobi između 12 i 18 godina činili su gotovo 8% transrodnih operacija u razdoblju od 2016. do 2020. godine, prema procjenama danim u nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Američkog medicinskog udruženja (Journal of the American Medical Association – JAMA). Riječ je o ukupno 3679 operacija.

Preko 87% operacija (njih 3215) nad pacijentima u spomenutoj dobi bili su zahvati na dojkama i prsima, poput uklanjanja zdravih dojki kod pacijentica ili dodavanja protetskih dojki kod muških pacijenata.

Transrodne genitalne operacije kojima se uklanjaju zdravi spolni organi pacijenta i zamjenjuju se umjetnim spolnim organima bile su daleko rjeđe, te su izvedene na oko 11% mladih pacijenata, odnosno na oko 405 osoba.

Oko 350 pacijenata u ovoj dobi, što čini više od 9,5% pacijenata, primilo je druge estetske operacije kako bi se olakšala promjena spola. (Ukupni zbroj u postocima prema pojedinim operacijama je veći od 100% jer su neki pacijenti prošli više od jedne operacije).

U studiji nije navedeno koliki je broj pacijenata od dobi od 12 do 18 godina bio maloljetan, a koliko njih je napunilo 18 godina.

U razgovoru za CNA ravnatelj Centra za život, religiju i obitelj pri zakladi Heritage, Jay Richards, kazao je „kako je duboko zabrinjavajuće to što najmanje nekoliko tisuća američkih maloljetnika prima… drakonske [i] eksperimentalne operacije“, posebice u vrijeme kada mnoge europske zemlje ograničavaju transrodne operacije na maloljetnicima zbog straha od nepovratnih promjena.

Richards je kazao da su medicinski stručnjaci “zarobljeni ideologijom”, što ih je dovelo do toga da opravdavaju ove operacije na djeci. Izrazio je zabrinutost da bi broj djece koja su podvrgnuta ovim operacijama mogao biti veći od navedenog u procjenama. Također, predviđa da će u bliskoj budućnosti osobe koje su se povukle s tranzicije sudski goniti medicinske stručnjake koji su ih podvrgnuli transrodnim operacijama.

CNA navodi kako je više od 20 saveznih država u SAD-u uvelo zakone kojima se ograničavaju transrodne operacije nad maloljetnicima, a ponegdje i uporaba blokatora hormona. Neke od tih država suočavaju se s tužbama aktivista za prava transrodnih osoba zbog kojih je privremeno obustavljeno provođenje spomenutih zakona.