Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, u intervjuu koji je prenio engleski Catholic Herald, osvrnuo se na stanje hrvatske katoličke manjine u Bosni i Hercegovini, upozorivši da joj prema trenutnoj situaciji prijeti potpuni nestanak.

Kardinal je pritom ukazao na podatak da oko 10.000 katolika svake godine napusti Bosnu i Hercegovinu zbog vjerske diskriminacije.

Te su brojke, prema Puljićevim riječima, nastavak ratnog egzodusa koji se dogodio između 1992. i 1995., tijekom kojega je 250.000 vjernika napustilo svoje domove. Nakon tog razdoblja, smatra kardinal, “nije bila pružena ni politička ni financijska pomoć kako bi se izbjeglice i prognanici vratili”.

Osvrnuvši se na mirovni Daytonski sporazum iz 1995. ustvrdio je kako on “nikada nije proveden u praksi” te kako je posljedice toga najviše osjetila katolička, hrvatska manjina kojoj je bilo teže ostvariti svoja prava.

“Rezultirajuća nesigurnost danas je očita među ljudima, a neki su napustili zemlju upravo zbog tog razloga. Zabrinuti su za svoju djecu”, kaže Puljić koji dio odgovornosti prebacuje i na medije koji zloupotrebljavaju svoj položaj kako bi zatrovali atmosferu.

“Katolička manjina nema jednaka prava u mjestima u kojima se nalazi među većinskim stanovništvom drugih etničkih grupa”, tvrdi kardinal koji je također istaknuo kako se to posebice odražava u pitanjima zaposlenja.

“Promatrajući situaciju Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, postoji razlog za ozbiljnu zabrinutost”, upozorio je nadbiskup, dodavši kako bez Hrvata neće biti niti katolika.

Unatoč masovnom napuštanju zemlje, nesigurnosti, i brojnim drugim negativnostima, Katolička Crkva ipak ne bježi od svoje odgovornosti donošenja svjetla i nade.

“Nedjeljna misa i naša hodočašća važan su izvor snage”, kaže kardinal, pri čemu je naglasio kako je ove godine na stotu obljetnicu ukazanja u Fatimi svaka župa i čitava nadbiskupija posvećena Majci Božjoj.

“Moramo zacijeliti rane, oprostiti jedni drugima i s radošću se povjeriti ljubavi Božjoj”, zaključio je Puljić.

Ivo Džeba | Bitno.net