U Vijetnamu su svećenička i redovnička zvanja i dalje u porastu. Kako izvještava francuska katolička Informativna agencija za inozemne misije (Eglises d’Asie), ove je godine zabilježena prava „eksplozija“ kandidata. Porast njihova broja ponajviše je istaknut na sjeveru zemlje, gdje su tijekom više od 30 godina, zbog političkih zbivanja, ustanove za odgoj svećeničkih i redovničkih kandidata bile zatvorene. Rekord je zabilježen u biskupiji Vihn, u središnjem Vijetnamu, gdje se prijavilo 410 kandidata iz tri pokrajine te biskupije, ali će samo 40% njih biti primljeno.

To povećanje broja zvanja koje potvrđuje usmjerenje koje traje već više godina, nedvojbeno je pozitivni znak živahnosti Crkve u Vijetnamu, iako ne nedostaju i problemi, kako je istaknuto na nedavnom susretu 40-ak odgovornih iz svih sjemeništa u zemlji. U priopćenju objavljenom na završetku susreta, sudionici su ustvrdili da razlozi koji potiču kandidate na ulazak u sjemenište nisu uvijek uzvišeni, stoga je istaknuta važnost pozorne provjere motivacije svećeničkih i redovničkih kandidata. Riječ je o teškoj zadaći koja zahtijeva suradnju svih osoba uključenih u njihovo praćenje, odnosno odgojitelja, obitelji, svećenikâ, pa i samih kandidata.

Valja istaknuti da je pozitivno usmjerenje zvanja u Vijetnamu omogućilo i ublažavanje ograničenja koja je komunistički režim nametnuo Crkvi. Od 1986. su godine, naime, vlasti u Hanoiju dopustile ponovno otvaranje više sjemeništa koja su bila zatvorena nakon ujedinjenja zemlje 1975. godine. (rv/bitno.net)