Od 22. do 25. kolovoza 2023. održala su se dva međugorska molitvena susreta za mir u Ukrajini; dva nježna zagrljaja puna ljubavi nebeske Majke cijele Ukrajine, prenosi Mir Međugorje.

Na njih smo iz Međugorja krenuli u utorak 22. kolovoza, na spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice u 2 sata nakon ponoći u sastavu: župnik fra Zvonimir Pavičić, Nancy i Patrik Latta, Terézia Gažiová i članovi zajednice Svjetlo Marijino.

U rimokatoličkom benediktinskom samostanu u Solonki kod Lavova istoga dana navečer održan je prvi molitveni susret. Nakon svjedočanstava, molitve krunice i svete mise koju je predslavio pomoćni biskup Lavovske nadbiskupije Edward Kawa, uslijedila je posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu i  klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Sa svih strana čule su se riječi: „Sada je, ne samo duhovno, već i fizički, Međugorje došlo k nama.“

Drugi molitveni susret održan je na Dan neovisnosti Ukrajine 24. kolovoza u Pidhircima, poznatom grkokatoličkom marijanskom svetištu.  Susret je započeo u 9 ujutro i trajao sve do 20 sati!

Foto: Mir Međugorje

Bio je to poseban dan milosti ispunjen molitvom krunice na koljenima, slavljenjem liturgije, klanjanjem i pjesmom. Cijeli dan svete ispovijedi, duhovni razgovori, druženje… Osim jednosatne stanke za ručak, molili smo, te slušali katehezu fra Zvonimira i svjedočanstva.

Susretu je prisustvovalo oko 5 tisuća ljudi. Uglavnom su to bile žene i djeca: majke poginulih branitelja, udovice, majke i žene onih u zatočeništvu te njihova djeca. Cijeli program je bio emitiran uživo diljem Ukrajine a oko crkve su bili postavljeni ekrani radi velikog broja okupljenih.

Silna je bila radost mnoštva što su mogli vidjeti drage “međugorske stanovnike” na ukrajinskom tlu jer su došli zajedno s nama moliti za naš narod i domovinu, za prestanak rata, za sve patnike, ranjene i ožalošćene. Posebno se molilo za vojnike: da nebeska Majka po molitvama vjernih dotakne svakoga od njih. Molilo se i za nestale, ranjene, one u rovovima, u zatočeništvu, kako bi svako srce osjetilo toplinu majčinskog Srca Djevice i njezin zagrljaj.

U ispovijedi, liturgiji, klanjanju, molitvi krunice i tijekom posvete  Bezgrješnom Srcu Marijinu svatko je mogao otvoriti svoje srce i predati svoje boli, suze i rane Božjoj ljubavi kako bi ozdravio i bio utješen.

Foto: Mir Međugorje

U svetoj Pričesti, došao nam je onda i sam Isus u rukama svojih blagoslovljenih sinova svećenika. U homiliji je fra Zvonimir naglasio da je važno shvatiti kako nismo sami i da je s nama Bog. Ljubav i toplina koja se osjećala ne može se opisati riječima. Svako svjedočanstvo, svaka kateheza bila je poput bisera, poput melema koji je ozdravljao i liječio.

Mnogi prisutni su rekli da su tijekom susreta osjetili prisutnost Majke Božje kao da su u Međugorju, njezinu nježnost i suosjećanje. Nemoguće je da molitva tolikih ljudi za dar Božje ljubavi i mira ne bude uslišana…

Ovaj drugi molitveni susret je završio klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. U 19 sati i 40 minuta po ukrajinskom vremenu kleknuli smo u tišini i u trenutku ukazanja Majke Božje u Međugorju predali Ukrajinu njezinu Bezgrješnom Srcu s vjerom da će Srce Isusovo i Srce Marijino zavladati u njoj.

Zahvaljujemo svima koji su nas pratili u molitvi tih milosnih dana.

Foto: Mir Međugorje