SLIJEDI RASPRAVA

U slovački parlament dolazi zakon koji predviđa da žena koja hoće pobačaj mora poslušati srce djeteta

Osim toga, liječnik bi morao, predviđa zakonski prijedlog, pokazati majci ultrazvučne fotografije nerođena djeteta i pojasniti joj u kojoj fazi razvoja se nalazi dijete

Foto: Unsplash

Parlament Slovačke uskoro će raspravljati o zakonskom prijedlogu koji pooštrava uvjete za abortus te traži od liječnika da temeljito upoznaju trudnice s razdobljem trudnoće u kojem se nalaze i razvojem djeteta.

Prijedlog uključuje i zahtjev da liječnik, ako je to tehnički moguće, majci omogući da čuje otkucaje srca svoga nerođenog djeteta. Osim toga, liječnik bi morao, predviđa zakonski prijedlog, pokazati majci ultrazvučne fotografije nerođena djeteta i pojasniti joj u kojoj fazi razvoja se nalazi dijete.

Prijedlog je zakonskom inicijativom trojice zastupnika iz konzervativne Slovačke narodne stranke (Slovenská národná strana, SNS), a izazvao je protivljenje lijevih grupacija koje su prošli tjedan prosvjedovale u Bratislavi protiv njega. Opisuju ga kao narušavanje privatnosti i pritisak na osobu pri donošenju odluka medicinske prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačkom već dulje vrijeme vlada socijaldemokratska stranka Smer koja je po nekim pitanjima pokazala osjetljivost za društveno-konzervativna stajališta (odnos prema Istanbulskoj konvenciji, primjerice). Nažalost, tu osjetljivost nije pokazala kada je u pitanju abortus.

U rujnu je bio predložen paket zakona koji je trebao ograničiti pristup abortusu (koji je u toj državi legalan od 1986.), ali su svi do jednog bili odbijeni unatoč velikoj potpori građana za njih.

Vidjet ćemo kako će proći ovaj zakon.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Objavljeno: 5. prosinca 2019.
  1. Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi