Središnju misu svetkovine sv. Jakova u bazilici u Santiago de Composteli, u nedjelju 25. srpnja, predslavio je nadbiskup Julián Barrio Barrio, objavio je Vatican News.

Sv. Jakov podsjeća nas na potrebu da se poistovjetimo s pričom i osobom Isusa Krista, u strpljivoj potrazi za istinom da bismo promovirali kulturu zajedničke skrbi koja nam omogućuje razumijevanje jedinstva i povijesti španjolskoga naroda, rekao je nadbiskup Santiago de Compostele u homiliji.

Stoga je Španjolce povjerio zagovoru sv. Jakova da bi mogli održati bratski suživot, ne zaboravljajući na svoje korijene.

Apostol Jakov čini da odzvanja nada, kazao je nadbiskup. Osjećaj nepoznatog stvara nesigurnost u budućnost, stoga je zapadnoj civilizaciji s osiromašenim duhom potreban Krist koji daje nadu i čini da nam život ne bude osuđen na besmisao. Ipak, naglasio je mons. Barrio Barrio, kršćanska nada je neodvojiva od solidarne ljubavi.

Nadbiskup je molio i za sve žrtve pandemije, za zdravstvene djelatnike i one koji su život izgubili zbog nasilja. Na koncu je uputio i poziv vlastima da čvrsto, velikodušno i postojano traže etičku i moralnu obnovu društva.

Slavlju su među ostalima prisustvovali članovi španjolske kraljevske obitelji.

Ovogodišnja svetkovina sv. Jakova proslavljena je u vrijeme jubilejske Godine sv. Jakova koja je otvorena krajem 2020.

Geslo jubilejske godine je „Izađi iz svoje zemlje! Apostol te čeka“, a povodom otvaranja jubileja, papa Franjo je uputio poruku nadbiskupu. Slijedeći apostolove tragove ostavljamo svoje „sebe“, te sigurnosti za koje se hvatamo, ali s jasnim ciljem u mislima; nismo lutajuća bića koja se stalno vrte oko sebe ne stižući nikamo. Gospodinov nas glas zove te ga kao hodočasnici prihvaćamo u stavu slušanja i traženja, krećući na to putovanje da bismo susreli Boga, druge i same sebe, istaknuo je tom prigodom Sveti Otac.

Završetak jubileja trebao je biti krajem 2021., no, Papa je jubilej produljio i na 2022. zato što je pandemija ometala održavanje hodočašća.