Rimska crkva Santa Maria delle Grazie alle Fornaci župa je najbliža bazilici svetoga Petra. Povjerena je Redu Presvetoga Trojstva, odnosno trinitarcima, redovničkoj obitelji koju je, krajem XII. stoljeća, osnovao Ivan od Mathe, s vlastitim Pravilom koje je 1198. godine odobrio papa Inocent Treći.

Upravitelj župe, otac Lai Xuan Lang, i vikar, otac Lai Quoc Tuan, Vijetnamci su. Tako je u toj crkvi pročelnik Zbora za kler, nadbiskup Lazar You Heung sik, u nedjelju predvodio misu tijekom koje su zaređena dva vijetnamska svećenika i jedan đakon.

Nadbiskup ih je u propovijedi potaknuo da uvijek imaju na umu Isusove riječi: „Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga“ (Mk 10, 43-44). Vama, dragi Josipe, Vincente i Pavle, neće biti teško nadahnuti vašu pastoralnu službu snagom križa – napomenuo je pročelnik Zbora za kler. Vi ste sudionici karizme, dara Duha, primljenoga od vašega svetog utemeljitelja Gaspara del Bufala, da budete svjedoci poruke križa, koja je u središtu otajstva predragocjene krvi Kristove, prolivene za otkupljenje čovječanstva, kako bi očitovala beskrajnu Božju ljubav prema svima nama, njegovim sinovima i kćerima.

U propovijedi je pročelnik Zbora za kler također podsjetio na primjer oko 130.000 njihovih sunarodnjaka, laika, biskupa i svećenika, koji su u prošlim stoljećima prolili svoju krv zbog vjernosti evanđelju. Među njima je posebno istaknuo njih 117 koji su službeno priznati kao mučenici. I njihova je krv dragocjena, poput Kristove, koja je stvorila snažnu i živu Crkvu u Vijetnamu, i unutar koje su – kako je rekao nadbiskup – iznikli i vaša vjera i vaše zvanje.

Župni upravitelj crkve Santa Maria delle Grazie alle Fornaci, otac Lai Xuan Lang, istaknuo je pak u razgovoru za Vatican News da je ređenje dvojice svećenika i jednoga đakona posebna radost, i to ne samo za župu nego za cijelu vijetnamsku zajednicu.

U Vijetnamu ima mnogo zvanja – napomenuo je. Brojne osobe, ponajviše mladi, posvećuju svoj život služenju Crkvi. I naviještaju evanđelje u zemlji u kojoj još uvijek mnogi ne poznaju Gospodina. Tim ređenjem župa Santa Maria delle Grazie alle Fornaci postaje još više duhovni most s Azijom, a posebno s Vijetnamom. I tek zaređena dvojica svećenika, kao i đakon, posvetit će svoj život služenju Gospodinu – istaknuo je otac Lang.