U vremenu kada sve više koristimo usluge različitih dostava o kojima ranije nismo razmišljali, donosimo priču o vrlo specifičnoj dostavi koja nam vjerojatno ni u ovim trenucima nije pala na pamet.

Svetislav Mančić (68) i njegov sin Goran iz Niša u Srbiji bave se izradom mobilnih crkava koje su već dostavljene u brojna mjesta, a trenutno su u izgradnji četiri nove.

U razgovoru za novinsku agenciju Beta, Svetislav je objasnio kako su njegove mobilne crkve posebno pogodne za sela s malim brojem stanovnika, bolnice, zatvore, staračke domove.

“Starijim ljudima, koji ne mogu otići do crkve, dobro dođe da imaju u blizini jednu mobilnu kako bi se mogli pomoliti ili zapaliti svijeću kada osjete za to potrebu”, objašnjava gospodin Mančić, koji je u posljednjih osam godina izradio 20 ovakvih crkava.

Mobilne crkve izgrađene su od čelika, kamena i granita. Površina im je oko 15 kvadrata, a visina im je 4,5 metara. Od ‘opreme’ imaju zvonik, ikone, mozaik od 800 kamenih dijelova, a ugrađen im je i gromobran kao i podno grijanje.

Ono što je za vjernike još bitnije, gospodin Mančić kaže kako je sve u mobilnim crkvama „urađeno po pravoslavnim kanonima“ tako da se u njima mogu obavljati bogosluženja i obredi, uključujući i vjenčanja, a mjesta ima za 15 do 20 osoba.

Za izgradnju jedne mobilne crkve potrebno je dva i pol do tri mjeseca, pri čemu najviše vremena zahtijeva ikonopis koji rade posebni umjetnici po zahtjevu kupca. Ikonopis, između ostaloga, prikazuje sveca kojemu je crkva posvećena, objašnjava Svetislav.

Što se tiče cijene, nije veća od automobila niže klase, a kupuju ih uglavnom dobrostojeći ljudi koji ih zatim doniraju svome selu.

Govoreći o svojim razlozima za pokretanje ovog posla Svetislav kaže kako je njegova glavna želja bila “što većem broju vjernika” približiti crkvu da se, kada požele, mogu u njoj pomoliti Bogu.

Bitno.net