Naoružani stočari jučer su u Nigeriji napali katoličku crkvu, a u napadu je ubijeno između 16 i 19 osoba, među njima i dvojica svećenika, donosi CNN. Polunomadski stočari vjernike su ubili iz vatrenog oružja. Glasnogovornik policije u državi Benue, koja se nalazi u središnjem pojasu Nigerije, potvrdio je kako se napad dogodio oko šest sati u selu Ayar Mbalom.

„Potvrđeno je da je ubijeno 16 osoba, uključujući i dvojicu svećenika“, izjavio je glasnogovornik Terver Akase. Napadači su tijekom napada spalili gotovo 50 kuća. „Očekujemo da ćemo napadače uskoro uhititi jer su postali sve okrutniji“, dodao je glasnogovornik. Inače, u prvim danima ove godine u središnjem dijelu Nigerije ubijene su oko 73 osobe, nakon čega je uslijedio masovni pokop u glavnom gradu Nigerije, Makurdiiju. Lokalni mediji javljaju kako nasilni sukobi između muslimanskih pastira i farmera, koji su većinom kršćani, u središtu države traju od 2013. godine.

Analitičari smatraju kako ovi sukobi predstavljaju pritisak na predsjednika Muhammada Buharija, koji se kandidirao za sljedeće izbore. „Kršenje mjesta bogoštovlja, ubojstva svećenika i vjernika nije samo bijedno, zlo i sotonističko nego predstavlja jasno i proračunato poticanje religijskog sukoba i guranje naše zajednice u beskrajno krvoproliće“, izjavio je predsjednik Nigerije.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net