Ovogodišnje okupljanje pod geslom “Mladeži, kažem ti, ustani” upriličeno je u drugačijim okolnostima zbog “koronavirusa”, donosi Nedjelja.ba. Nekoliko desetaka mladih Vrhbosanske nadbiskupije, većinom djelatnika ili suradnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., proslavu Dana mladih uz druge vjernike, koliko je bilo dozvoljeno u skladu s mjerama borbe protiv koronavirusa, započelo je euharistijom koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić. Koncelebrirali su nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić; župnik u Komušini i čuvar Gospina svetišta preč. Boris Salapić; ravnatelja NCM-a Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimo Maršić te još desetak svećenika, uglavnom koji pastoralno djeluju u susjednim župama.

Pozdrav nazočnima, a posebice predstavnicima mladih kao i djelatnicima NCM-a, izrekao je dekan Usorskog dekanata preč. Salapić. “Danas i sutra obilježavamo 49. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Papa Franjo u poruci za 35. Svjetski dan mladih potiče da nas životne poteškoće i neuspjesi ne pokolebaju nego da pođemo snagom Duha i gledajući u Isusa hrabro kročimo kroz izazove života jer nas Krist vodi i pomaže”, rekao je čuvar svetišta te napomenuo “premda u manjem broju okupljeni zbog koronavirusa želim sve mlade koji su ovdje i koji nas prate putem medija staviti pod zaštitu Gospe Kondžilske”.

Kardinal je istaknuo kako je 1. svibnja u Olovu započela svibanjska pobožnost, a proslavom Dana mladih 30. svibnja Gospin mjesec će biti završen.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Puljić je istaknuo “da kada gledamo zavjetnu sliku Gospe Kondžilske na njoj vidimo Blaženu Djevicu Mariju, Sv. Ivana Krstitelja te Sv. Roka”. “Ivan je onaj koji je pozivao na obraćenje, međutim, jedini koji čovjeka može obratiti je Duh Sveti. Zato moramo izmoliti Duha jer svi mi trebamo obraćenje. Današnje svjetovno vrijeme je gora zaraza od koronavirusa. Svjetovni duh je zaraza koja truje čovjeka iznutra. Sv Rok je zaštitnik od kuge koja je u svim vremenima odnosila živote. Koronavirus je ‘kuga’ koja odnosi živote, unijela je u ljude strah od smrti. Mi moramo čuvati živote, peta Božja zapovijed kaže ‘Ne ubij”. Mi moramo čuvati zdravlje, ali to nam sve ne smije ‘blokirati’ pogled ka vječnosti. Zato mi sv. Roka molimo da se zauzme za nas protiv ‘kuge’ današnjice”, rekao je kardinal te potom podsjetio na razna zla suvremenoga doba kao što su agresija, nemoral i kriminal koji ubijaju čovjeka i društvo.

Govoreći o Gospi istaknuo je kako nju posebice molimo u ozračju Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije “da nam izmoli Duha”.

“Pogledajmo u misnim čitanjima kako Isus odgaja Petra koji je bio kukavica. Isus ga je odabrao za prvaka apostola, kako bi bio njegov nasljednik te nastavio njegovo djelo zajedno s apostolskim zborom. Zato nakon uskrsnuća Crkva želi još jednom posvijesiti kako Božji duh djeluje. Isus ne pita ‘Petre što si bio kukavica?’ nego ‘Petre ljubiš li me?’ te tim pitanjem vraća povjerenje”, rekao je te podsjetio kako “Bog ne mjeri po ljudskim, nego božanskim mjerilima te Mu ne smeta čovjekova slabost, nego traži ono što Ga može povezati s ljudima”.

Obraćajući se mladima istaknuo je kako nitko nije došao na ovaj svijet slučajno. Mlade je potaknuo da i njih Isus pita, kao i Petra: “Ljubiš li me?”

Potom je podsjetio na svoje župničko iskustvo kada je 1973. došao u jednu vjerničku zajednicu gdje ga je stari župljanin potaknuo kako se svećenik “treba držati mladih jer stare ne može promijeniti”.

“Zato želim da mladi dožive kako je Isus prisutan, On je stvarnost. Izmoli Gospe danas vjeru, puninu nade da i mi uvijek možemo poput Petra reći ‘da Gospodine ja te ljubim’”, rekao je kardinal.

Na kraju mise nazočnima se obratio Josip Milanović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je zahvalio Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije te portalu nedjelja.ba koji su izravno prenosili misu te potaknuo mlade da u 21 sat budu putem medija nazočni na klanjanju.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor mladih Spes iz župe Sv. Ante Padovanskog Žepče.