Župa u zapadnom Teksasu obnovila je stoljeće star kip Svetog Srca Isusovog nakon što je u rujnu 2020. godine vandaliziran i zamalo uništen, piše CNA.

Biskupija El Paso 11. veljače izdala je priopćenje o povratku Isusova kipa.

“Došlo je do velikog izljeva boli kada je prošle jeseni vandaliziran kip Svetoga Srca Isusovog u katedrali sv. Patrika. Šok i tuga zbližili su donatore iz cijele zemlje, voljne moliti se i udijeliti. Danas je kip obnovljen i na putu u katedralu sv. Patrika”, stoji u biskupijskom priopćenju.

Kip je postavljen u karedralu nedugo nakon obreda posvete 1917. godine.

U rujnu prošle godine, vandal je ušao u katedralu i obezglavio kip, koji se nalazio iza glavnoga oltara. Tridesetogodišnjak je optužen za kriminalno djelo vandalizma.

U trenutku napada nije bilo sv. mise, ali crkva je bila otvorena za molitvu.

Pri restauraciji kipa, potrebno je bilo ojačati glavu, tijelo i temelj, dok je ruku i lice bilo potrebno napraviti iznova.

“Toliko je mnogo vjernika kroz godine, kako u najradosnijim, tako i u najtežim trenucima svojih života kroz stotinu godina gledala ruke Svetoga Srca Isusovog raširene u dobrodošlicu da je pomisao o njegovu uništenju i mogućoj zamjeni mnogima bila teškom za prihvatiti”, priopćila je biskupija El Paso.