Nakon što je senat savezne države Kalifornije izglasao zakon u kojem se od svećenika traži da prekrše ispovjednu tajnu, njegova implementacija dovedena je u pitanje.

Kako javljaju američki katolički mediji, demokratski senator Jerry Hill, koji je zakon i predložio, povukao ga je u ponedjeljak, dan uoči rasprave na parlamentarnom Odboru za javnu sigurnost.

Također, mediji pišu i kako je nekoliko sati prije no što će zakon biti povučen, spomenuti Odbor u izvještaju zaključio kako u prijedlogu zakona postoje određeni prijepori s Prvim amandmanom američkog Ustava koji štiti religijsku slobodu i slobodu govora.

Sam senator Hill je, pak, na svojoj internetskoj stranici naglasio da zakon nije povučen već “stavljen na čekanje”. Pritom je napisao kako je to učinio nakon što je shvatio da njegov prijedlog, poznat kao “Zakon 360”, neće imati dovoljnu potporu na idućem saslušanju.

U svibnju, kalifornijski je Senat prijedlog podržao velikom većinom, s 30 glasova “za” te samo 4 “protiv”.

“Zakon 360” nalagao je da svećenici moraju prijaviti sve informacije koje dobiju o mogućem zlostavljanju maloljetnika tijekom ispovijedi ili duhovnog razgovora. Pritom su prihvaćeni amandmani ograničili zakon te se on trebao odnositi samo na slučajeve kada ispovjednik za slučajeve zlostavljanja sazna od drugog svećenika ili crkvenog zaposlenika.

Senator Jerry Hill ustvrdio je tada kako je „privilegija koju je kler imao po pitanju ispovjedne tajne bila uvelike zloupotrebljavana, što je rezultiralo neprijavljenim i sustavnim zlostavljanjem tisuća djece među brojnim denominacijama i vjerama“, iako ne postoje podaci koji bi potvrdili tu tezu.

Sličan zakon odnedavno vrijedi i za područje glavnog australskog grada Canberre.

Američki katolički mediji vjeruju kako je zaustavljanju zakona pomoglo i snažno protivljenje dijela javnosti, osobito tamošnjeg katoličkog stanovništva.

Kako piše Catholic New Agency, više od 100 tisuća katolika poslalo je pisma u kojima je izrazilo svoje protivljenje prijedlogu.

Biskup Oaklanda, Michael Barber, objavio je priopćenje istaknuvši kako se ni on ni njegovi svećenici neće podložiti zakonu ako stupi na snagu.

“Prije ću ići u zatvor nego se podložiti ovom napadu na našu religijsku slobodu. Ako zakon i prođe, nijedan mu se svećenik ne smije podložiti”, istaknuo je.

Dodajmo kako je sam Odbor za javnu sigurnost, osim rezervacija u pitanju kršenja religijske slobode, istaknuo da bi provedba zakona bila gotovo nemoguća.

Podsjećamo i kako je Sveta Stolica, potaknuta između ostalog kalifornijskim i australskim zakonom, nedavno objavila dokument kojim nanovo potvrđuje važnost čuvanja ispovjedne tajne, pa i po cijenu života.

“Ispovjednikova obrana sakramentalnog pečata, ako je potrebno čak i po cijenu krvi, nije samo obvezan čin vjernosti prema pokajniku već puno više: ona je potreban svjedok – mučeništvo – jedinstvene i univerzalne spasiteljske moći Krista i njegove Crkve”, stoji u dokumentu koji je 21. lipnja odobrio papa Franjo.

Prema dosadašnjim crkvenim zakonima, svećenik koji prekrši ispovjednu tajnu biva kažnjen automatskom ekskomunikacijom te može biti podvrgnut drugim kaznama, uključujući i otpust iz kleričkog staleža.

Tino Krvavica | Bitno.net