U ponedjeljak se počinje primjenjivati zakon koji svećenicima u Canberri, glavnom gradu Australije, nameće da moraju odavati ispovjednu tajnu kada se radi o grijesima vezanim za zlostavljanje djece, donosi Crux.

Crkva je već ranije bila obavezna držati se pravila o prijavljivanju bilo kakvih sumnjivih radnji vezanih uz djecu koje bi se pojavljivale u sklopu pružanja obrazovanja, zdravstvene skrbi ili brige za djecu, što je ona i podržavala, no nakon 31. ožujka 2019. ova će se obaveza protegnuti i na ispovijed.

Katolička Crkva najstrože brani odavanje ispovjedne tajne te ju je svaki ispovjednik dužan čuvati do svoje smrti. Kanon 983. Zakonika kanonskog prava Katoličke Crkve glasi: „Sakramentalni je pečat nepovrediv; stoga ispovjednik ne smije ni riječima ni na drugi način ni zbog bilo kojeg razloga nikako odati pokornika.“ U slučaju izravnog otkrivanja ispovjedne tajne svećenik se kažnjava izopćenjem latae sententiae, koje može opozvati samo Sveta Stolica.

Nadbiskup Canberre i Goulburna Christopher Prowse je izjavio: „Ako tijekom ispovijedi dođe do otkrivanja neprijavljenog slučaja zlostavljanja djece, za koji je malo vjerojatno da će se dogoditi, svećenici će iskoristiti tu priliku, ali bez otkrivanja ispovjedne tajne, kako bi ohrabrili i pomogli osobi da slučaj prijavi državnim vlastima.“

Nadbiskup je u razgovoru za ABC onima, koji su počinili grijehe koje bi svećenici trebali prijavljivati, poručio sljedeće: „Molim vas da ih riješite prije nego dođete k nama u ispovjedaonicu kako se mi ne bismo trebali baviti kažnjavanjem zločina, kada se u ispovjedaonici nalazimo isključivo kao stručnjaci za milosrdnu sliku Gospodina u našoj sredini.“

Prošle godine u tekstu nadbiskup Prowse je za Canberra Times izrazio stav da bi prisiljavanje svećenika na kršenje zavjeta šutnje narušilo povjerenje vjernika pri ispovijedanju drugih grijeha, a prema njegovu uvjerenju i iskustvu, na ispovijed dolaze pokornici koji se kaju za svoje grijehe, dok pedofili koji čine stravične grijehe ne dolaze prijaviti sami sebe.

Državni odvjetnik teritorija australskog glavnog grada Canberre, Gordon Ramsay, ipak inzistira na tomu kako nema opravdanja za izgovore onih kojih neće prijavljivati zlostavljanje djece. „Nije primjereno da čelnik bilo koje institucije pronalazi razloge zbog kojih se ne bi trebao provoditi ovaj zakon“, izjavio je Ramsay za ABC.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net