Nakon što je prije mjesec dana Aju Sofiju pretvorio u džamiju, Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan istu je stvar danas napravio s još jednom crkvom/muzejom, donosi CNA.

Radi se o svjetski poznatoj carigradskoj znamenitosti – crkvi Krista Spasitelja u Chori (Polju). U ovoj crkvi su, za razliku od Konstantinove bazilike, gotovo u potpunosti sačuvane kršćanske freske i mozaici s prizorima iz Svetog pisma te portretima Isusa i svetaca.

Nalazi se na popisu UNESCO-ove baštine. Danas je, uz Aju Sofiju i Cisternu baziliku, jedna od najposjećenijih bizantskih atrakcija u Istanbulu.

Crkva Krista Spasitelja u Chori sagrađena je u četvrtom stoljeću i u početku je bila dijelom samostana. Sadašnji oblik crkve je iz 14. stoljeća.

Ova je crkva 1453. godine, kada su Osmanlije osvojile Istanbul, poput Aje Sofije pretvorena u džamiju pod nazivom Kariye, a freske i mozaici bili su prekriveni bojom i vapnom. Sekularna Republika Turska 1945. godine zgradu je proglasila nacionalnim spomenikom, a umjetnički radovi bivše crkve su restaurirani i konzervirani. Crkva je naposljetku 1948. godine otvorena kao muzej.

Crkva je relativno malene površine, oko 750 četvornih metara. U kupoli crkve nalazi se lik Krista Pantokratora koji se smatra jednim od najljepših Isusovih prikaza starije kršćanske umjetnosti.

Erdogan je u petak 21. kolovoza potpisao odluku, objavljenu u službenom listu, kojom je upravljanje nad novom džamijom prebačeno Upravi za religijska pitanja, a džamija otvorena vjernicima.