Prava epidemija rušenja kipova i spomenika u ime političke korektnosti zahvatila je Sjedinjene Američke Države. Na ovaj “rušilački  virus” nisu ostale imune ni neke katoličke ustanove među kojima je nažalost i jedna katolička škola.

U ime veće “inkluzivnosti” prema pripadnicima drugih religija, škola svetog Dominika u kalifornijskom gradu San Anselmu odlučila je ukloniti i premjestiti 18 kipova katoličkih svetaca iz školskih prostora.

Predsjednica školskog odbora Amy Skewes-Cox kazala je kako je ovakav potez “potpuno usklađen” sa školskim pravilnicima koje su prošle godine potvrdili kako školski odbor tako i sestre dominikanke svetog Rafaela.

“Šetnja školskim kampusom tijekom koje vam pred oči dolaze tri ili četiri kipa svetog Dominika ili svetog Franje može biti otuđujuća za pripadnika neke druge religije, a mi nismo željeli izazivati takav osjećaj”, kazala je Skewes-Cox, dok je ravnateljica škole Cecily Stock naglasila kako većina učenika nisu katolici, zbog čega ovakav potez očito smatra opravdanim.

Među brojnim uklonjenim kipovima našao se i kip Blažene Djevice Marije s Isusom koji se nalazio na istaknutom mjestu, a danas se nalazi u školskom podrumu.

Odluka školske uprave o uklanjanju kipova zaprepastila je brojne roditelje koji nisu krili svoje nezadovoljstvo.

“Postavljanje inkluzivnih temelja očito znači odbacivanje 167-godišnje katoličke tradicije škole svetog Dominika, te strah i sram zbog njezine baštine i vjerovanja. U naše vrijeme riječ ‘katolički’ uklanja se iz opisa poslanja, sakramenti se uklanjaju iz školskog kurikuluma, logo i boje mijenjaju se kako bi bili ‘manje katolički’…”, napisala je u otvorenom pismu školskom odboru majka osmogodišnjeg učenika škole Shannon Fitzpatrick.

I brojni drugi roditelji izrazili su nezadovoljstvo “novim smjerom” škole kojim se odbacuje dugogodišnja tradicija i katolički temelji, a pod izlikom “inkluzivnosti” nameću neke nove vrijednosti.

Poglavarica dominikanki svetog Rafaela s. Maureen McInerney  kazala je kako već neko vrijeme nije bila školi u San Anselmu, te kako nije upoznata s detaljima o preuređenju, ali i dala zanimljivu izjavu:

– Na prostoru kampusa i dalje se nalaze brojni kipovi, stoga ako je i došlo do smanjenja njihovog broja, smatram kako će to biti u redu. Škola svetog Dominika je katolička škola, no prihvaća i pripadnike ostalih religija. Radimo na većoj inkluzivnostima prema svim religijama.

Katoličku školu u San Anselmu osnovale su sestre dominikanke 1850. godine i to kao neovisnu, katoličku školu. Čini se kako je pridjev “katolički” samo relikt prošlosti koji će, kao i kipovi, prvom prilikom biti uklonjen. Naravno, u ime ‘inkluzivnosti’.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net