Francuska policija uhitila je u utorak čelnika multinacionalne organizacije tantričke joge pod sumnjom da je indoktrinirao sljedbenice za seksualno iskorištavanje, piše Dnevnik.hr pozivajući se na francuske medije.

Rumunjski guru Gregorian Bivolaru (71), koji je šef Atman Yoga federacije, priveden je tijekom masovne jutarnje policijske operacije u pariškoj regiji, rekao je jedan francuski pravosudni dužnosnik. Altman federacija, čije je sjedište u Engleskoj, vodi tečajeve joge i treninge učitelja joge.

Uz Bivolarua uhićen je i 41 njegov suradnik, a policija je pronašla 26 žena koje su bile “držane u neljudskim uvjetima”.

Prema riječima francuskog dužnosnika, istraga o Bivolaruu i joga federaciji, koja je također poznata kao Pokret za duhovnu integraciju, započela je nakon izvješća o psihološkoj manipulaciji i seksualnom iskorištavanju unutar organizacije.

Bivolarua se tereti za trgovinu ljudima, organiziranu otmicu, silovanje i organiziranu zloporabu slabosti članova sekte

Rumunjskom guruu ovo nije prvo uhićenje. Godine 2013. u domovini je osuđen zbog silovanja maloljetnice.

Svoju organizaciju za tantričku jogu osnovao je 1990., a bivši članovi upozoravali su na zlostavljanja uključujući prisiljavanje na spolne odnose među članovima zajednice, te iznuđivanje velikih količina novaca.