U Jubilarnoj godini obilježava se stota obljetnica kako je Ivan Merz obranio svoju doktorsku disertaciju i postigao naslov doktora filozofije (9. svibnja 1923.), kako je 18. kolovoza 1923. izabran za predsjednika Hrvatskog  katoličkog omladinskog saveza, kako je položio vječni zavjet čistoće i postao posvećeni laik u svijetu (8. prosinca 1923.), kako je osnovan Hrvatski orlovski savez kojemu je Ivan Merz bio suutemeljitelj (16. prosinca 1923.) te sto godina od uvođenja Katoličke akcije u Hrvatsku (16. prosinca 1923.).

Ove godine obilježava se i 20. obljetnica beatifikacije Ivana Merza (22. lipnja 2003.), a na Filipinima slave i 20. obljetnicu osnivanja Zajednice štovatelja bl. Ivana Merza na Filipinima.

Umirovljeni biskup Biskupije Nobaliches Teodor Bacani, ml., predvodio misno slavlje kojim je otvorena Jubilarna godina.

Zajednica štovatelja bl. Ivana s Filipina pripremila je razne aktivnosti tijekom cijele godine. Tako će blagdan bl. Ivana Merza slaviti od 10. do 14. svibnja. U studenom pripremaju svečano čašćenje blaženikovih relikvija, a završetak Jubilarne godine obilježit će misnim slavljem 16. prosinca, na blaženikov rođendan.

Tri člana Vicepostulature sa Filipina predvođeni vicepostulatorom dr. Daveom Dela Cruzom tijekom Jubilarne godine posjetit će Zagreb te će sudjelovati na hrvatskim svečanostima u čast stogodišnjih jubileja bl. Ivana i posjetiti mjesta koja su povezana s njegovim životom. Hodočastit će i na blaženikov grob. Nakon posjeta Zagrebu, Filipinci će posjetiti Pariz i Rim, mjesta koja su povezana s bl. Merzom.

Vicepostulatura na Filipinima pripremila je i razne besplatne edukacije za laike iz područja filozofije i teologije. Mladi će se laici moći obrazovati u području kršćanskih istina od travnja do studenoga. Štovatelji s Filipina će i hraniti beskućnike tijekom cijele godine, a pripremili su i financijsku pomoć za studente koji su slabijeg imovinskog stanja.

Štovatelji na Filipinima će tijekom cijele godine širiti materijale o bl. Ivanu kako bi se i ostatak Filipina informirao o hrvatskom laiku blaženiku.

Poruka vicepostulatora dr. sc. Davea Dela Cruza povodom Jubilarne godine u čast bl. Ivana Merza dostupna je ovdje.