BRAĆA I SESTRE NA ULICI

U Brazilu postavljen ‘Isus beskućnik’ – kip koji nam pomaže prepoznati Isusa u marginaliziranima

Posjetitelji su odmah u beskućniku prepoznali Isusa zahvaljujući tragovima čavala koji se nalaze na njegovim nogama

Foto: Nadbiskupija Rio de Janeira

Kardinal Rio de Janeira Orani Tempesta je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana siromašnih blagoslovio kip „Isusa beskućnika“. Kip je postavljen pokraj katedrale, a nadbiskupiji ga je darovao kanadski umjetnik Timothy Schmaltz, donosi Crux Now.

„Čovječanstvo nikada nije proizvelo toliko bogatstva, ali istovremeno nije svjedočilo tolikom siromaštvu“, izjavio je nadbiskup. Kip je izrađen od bronce i prikazuje Isusa koji leži na klupi, prekrivenog dekom i bosih nogu.

Posjetitelji su odmah u beskućniku prepoznali Isusa zahvaljujući tragovima čavala koji se nalaze na njegovim nogama. „Ova skulptura nas potiče promatrati one koji žive na ulicama kao našu braću i sestre. Papa Franjo nas poziva da prepoznajemo Isusa u beskućnicima“, izjavio je svećenik Claudio Santos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Originalni kip „Isusa beskućnika“ postavljen je 2013. godine u Torontu, pri isusovačkom Teološkom fakultetu. Nakon toga su njegove kopije instalirane u Dublinu, Rimu te još nekoliko američkih gradova. Umjetnik je došao na ideju da ovaj originalni način predstavi Krista nakon što je, tijekom božićnih blagdana, vidio jednoga beskućnika kako spava na otvorenom, na klupi. Kada vidimo marginalizirane osobe – napisao je kipar – trebali bismo vidjeti Isusa Krista.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 20. studenoga 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi