Nadbiskup Minska i Mohileva Tadeusz Kondrusiewicz pozvao je na molitvu predanja Bjelorusije Blaženoj Djevici Mariji na svetkovinu njezinoga Bezgrešnog začeća, a upravo 8. prosinca u Vitebsku je uhićen upravitelj mjesne rimokatoličke Župe sv. Vladislava p. Viktor Zhuk, DI, objavljeno je na mrežnim stranicama catholic.by i jezuici.pl.

Političke represije nakon predsjedničkih izbora u kolovozu u Bjelorusiji se nastavljaju, a među žrtvama je i Katolička Crkva koja se zauzima za ljudska prava i slobode. Prije p. Zhuka uhićeni su vlč. Vjačaslav Barok koji je osuđen na 10 dana zatvora, grkokatolički svećenici o. Vitalij Bystrov i o. Aleksej Voronko te pravoslavni svećenik Serhiy Rezanovič iz Bresta, čija su supruga Liubov i sin Pavel također odvedeni pod optužbom za sudjelovanje u terorističkoj skupini. Uhićen je i glavni urednik bjeloruskog kršćanskog časopisa KRYNICA.info Pavao Sevjarinjec.

Nadbiskup Minska i Mohileva Tadeusz Kondrusiewicz je pak od 31. kolovoza 2020. na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju.

Mons. Kondrusiewicz uputio je poziv da se na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u svim bjeloruskim crkvama nakon slavlja misa moli čin predanja Bjelorusije Bezgrešnom Srcu Marijinu.

„S vjerom u Marijinu pomoć, obratimo joj se da moli Sina, Milosrdnog Isusa, milost za sve nas i za našu očevinu, da završi pandemija covida-19 te živimo spokojnim životom“, pozvao je nadbiskup Tadeusz, potaknuvši katolike da mole za prekid „vrlo opasne društveno-političke krize“.

Danas katolici čine oko 15 % stanovništva Bjelorusije, međutim, od 16. do 18. stoljeća ta zemlja, zajedno s Poljskom, pripadala je Velikoj kneževini Litve te je katoličanstvo imalo nezaobilazan utjecaj na povijest i kulturu bjeloruskog naroda.