Nadbiskup Barcelone kardinal Juan José Omella y Omella u subotu 7. studenoga za vrijeme mise u bazilici Sagrada Familia (Svete obitelji) u Barceloni proglasio je blaženim katalonskog studenta Joana Roig y Digglea koji je u svojoj 19. godini ubijen tijekom španjolskog građanskog rata, javlja u subotu 7. studenoga Vatican News.

Mladi katalonski katolik Joan Roig y Diggle rodio se u Barceloni 12. svibnja 1917. godine, a njegov život je nasilno okončan 11. rujna 1936. godine. Studirao je u Barceloni između 1927. i 1934. godine.

Novoga blaženika nadbiskup Barcelone je tijekom ceremonije proglašenja blaženim prozvao “svjedokom nježnosti”. Riječ je o jednom od gotovo dvije tisuće katoličkih mučenika, laika, majki i očeva, mladih i starih, zajedno s desecima svećenika i redovnica, čak i biskupa, koji su ubijeni zbog mržnje tijekom španjolskog građanskog rata ponajprije iz razloga jer su javno štovali Isusa Krista i Katoličku Crkvu.

Novi blaženik se 1934. godine zajedno sa svojom obitelji iz egzistencijalnih razloga preselio u gradić El Masnou gdje je, zajedno sa svojim roditeljima radio i doprinosio obiteljskom proračunu, ali je i aktivno živio svoj duhovni, kršćanski, život. Aktivno je sudjelovao u crkvenom životu zajednice te svakodnevno odlazio na svetu misu. Uključio se u tzv. Federación de Jóvenes Cristianos de Cataluña (Savez mladih kršćana Katalonije). Oni koji su ga poznavali govorili su da se radilo o mladiću jedinstvenih kršćanskih vrlina, čvrste vjere i nadasve pouzdanog Kristova sljedbenika, koji je posebno bio osjetljiv prema socijalnim problemima vjernika, te je stalno ukazivao na važnost angažmana laika u crkvenom životu i životu zajednice općenito.

Tijekom progona kršćana u srpnju 1936. godine uništena je soba za sastanke Saveza mladih kršćana Katalonije, a crkva zapaljena. Nekoliko mjeseci kasnije, u noći između 11. i 12. rujna Joan Roig y Diggle je odveden iz svoga doma, a njegove posljednje riječi majci koje je na engleskom jeziku uputio majci bile su: “Bog je sa mnom”. Na strijeljanju na groblju u gradiću Santa Coloma de Gramanet prije nego što će mu oduzeti život, viknuo je: “Živio Krist Kralj!”

U homiliji tijekom beatifikacije, nadbiskup Barcelone kardinal Juan José Omella y Omella kazao je da “Joan Roig y Diggle može biti uzor kršćanskog života mladima i odraslima u našem društvu” dodavši da “njegovo svjedočanstvo vjere može u nama probuditi želju da slijedimo Krista s radošću i velikodušnošću”.

“Usudimo se biti poput ovoga blaženika, dobro utemeljeni u Kristu. Budimo, kako današnje evanđelje naviješta, sjeme koje donosi obilne plodove. Isus nas neće nikad napustiti, on je uvijek na našoj strani”, zaključio je nadbiskup Barcelone kardinal Juan José Omella y Omella, a prenosi Vatican News u subotu 7. studenoga.