Prošloga vikenda je trodnevnicom u župi svete Marije, koja se nalazi u američkom gradu New Haven, službeno započelo čašćenje relikvije srca svetog Ivana Vianneya, župnika arškog. Šestomjesečno čašćenje neraspadnutog srca župnika arškog, koje predstavlja odgovor na skandale povezane uz seksualno zlostavljanje u Crkvi, organizirala je katolička udruga Kolumbovi vitezovi.

„Crkva u ovoj zemlji posljednjih mjeseci prolazi kroz teško razdoblje. Kriza seksualnog zlostavljanja, seksualno zlostavljanje od strane klera… sve je to u naslovima, ali i u srcima brojnih katoličkih vjernika. Osjećam kako je iznimno važno da se naša zajednica nekoliko dana okupi u molitvi za Crkvu i Božji blagoslov nad svime kroz što trenutno prolazimo“, naglasio je župnik John Paul Walker.

Šestomjesečno čašćenje relikvije neraspadnutog srca u Americi su organizirali Kolumbovi vitezovi u suradnji sa Svetištem svetog Ivana Vianneya, koje se nalazi u francuskom gradiću Arsu. Odlučeno je kako će relikvija najprije biti izložena upravo u crkvi svete Marije, u kojoj je sluga Božji otac Michael McGicney osnovao Kolumbove vitezove.

Župnik crkve svete Marije je objasnio kako su se vjernici na prvi dan trodnevnice molili za žrtve, odnosno za one koji su preživjeli seksualno zlostavljanje. Drugi dan su molili za pokajanje i pokoru, a trećega dana je fokus bio na „čišćenju, svetosti i kretanju naprijed“. Crkva je svakoga dana bila ispunjena vjernicima koji su molili i častili neraspadnuto srce dobrog župnika arškog. Iznad relikvije je bila postavljena ikona francuskog sveca koju su Kolumbovi vitezovi naručili ranije ove godine.

Otac Patrice Chocholoski, rektor svetišta svetog Ivana Vianneya, svakoga dana je održao nagovor na temu života arškog župnika. Vjernike je posjetio kako je sveti Ivan Vianney dao primjer kakvo bi srce svećenika trebalo biti. Inače, Crkva svetog Ivana Vianneya slavi kao zaštitnika župnika i kao „svećenika po Božjem srcu, koji je tijekom života bio poznat po skromnosti i neumornom molitvenom životu. Djelovao je tijekom 19. stoljeća, a svojim vjernicima je tumačio važnost sakramenta svetog reda.

„Bez sakramenta svetog reda ne bismo imali Gospodina. Tko stavlja Njega u tabernakul? Svećenik. Tko je pozdravio vašu dušu na početku vašeg života? Svećenik. Tko hrani vašu dušu i daje joj snagu na putovanju? Svećenik. Tko će je pripremiti za susret s Gospodinom, kupajući je po posljednji put u krvi Kristovoj? Svećenik. Uvijek svećenik. I ako bi neka duša trebala umrijeti zbog smrtnog grijeha, tko će je podići, tko će joj obnoviti spokoj i mir? Opet svećenik… Tek u nebu ćemo u potpunosti shvatiti tko je on zapravo“, govorio je sveti Ivan Vianney.

Relikvija neraspadnutog srca svetog Ivana Vianneya trenutno se nalazi u Muzeju Kolumbovih vitezova. Nakon toga će biti izložena u brojnim američkim gradovima, kao što su New Orleans, Washington, Baltimore i brojni drugi.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net