Isusovac Carlos Aldunate, egzorcist i nekadašnji duhovnik pape Franje, preminuo je u Čileu u 102. godini života, donosi Catholic Herald. Ovaj svećenik je bio duhovnik mladog Jorgea Bergoglia za vrijeme njegova juniorata. Sveti Otac se jednom prilikom prisjetio kako je svojem duhovniku prišao u potrazi za savjetom jer je u sebi osjećao bijes prema jednoj osobi.

„Htio sam s njime podijeliti svoje osjećaje, ali i požaliti mu se kako se ta osoba prema meni nije ponašala korektno“, rekao je Papa. Međutim, kada je mladić počeo govoriti, pater Aldunate ga je prekinuo: „Smiri se! Zar zaista želiš odmah prekinuti svaki odnos s tom osobom? Pronađi drukčiji pristup.“ Papa Franjo je priznao kako je svojemu duhovniku zauvijek ostao zahvalan na tom savjetu.

Carlos Aldunate je godinama bio egzorcist, rektor isusovačkog sjemeništa, profesor na Katoličkom sveučilištu u Čileu, ali i jedan od promotora karizmatske obnove u Čileu. Također je autor knjige „Sotona, doktrina i katolička praksa“. Prije sedam godina objasnio je kako je 1972. godine dobio zadatak da napiše govor za papu Pavla VI., u kojem je naglasio potrebu snažnije borbe protiv Sotone.

Ovaj isusovac je o svojoj službi egzorcista govorio: „Kada jednom posumnjam da netko treba egzorcizam, onda podignem telefonsku slušalicu i zatražim biskupovo odobrenje.“ Također je rekao kako egzorcizam predstavlja „obvezu ljubavi“ te “da ga mnogi svećenici ne prakticiraju zbog nedostatka iskustva“.

U jednom razgovoru je izjavio kako nikada nije susreo Sotonu, ali je susreo brojne ljude koje je Sotona uništio, odnosno ubio. Posljednji susret pape Franje s njegovim nekadašnjim duhovnikom dogodio se 16. siječnja 2018. godine u Svetištu svetog Alberta Hurtada, za vrijeme Papina posjeta Čileu.

Rašeljka Zemunović  | Bitno.net