Kulturno i duhovno bogatstvo drevne crkve Aja Sofija (Crkva Božanske mudrosti), izgrađene u 13. stoljeću u turskom gradu Trabzon, oštećeno je tijekom radova kojima je građevina pretvorena u džamiju, izvijestila je agencija Papina misijskog društva Fides.

Crkva koja je nekada pripadala kaldejskoj, a potom Grčkoj pravoslavnoj Crkvi, izgrađena je 1250. U XVI. stoljeću pretvorena je prvi put u džamiju, kada je i dio njezinih freski premazan bijelom bojom. Nakon burne povijesti, crkva je 1964. pretvorena u muzej, a tada su njezine freske i mozaici obnovljeni radom škotskih restauratora.

Međutim, kako piše Fides, “neo-otomanski” smjer vlasti predsjednika Recepa Erdogana učinio je da crkva 2013. bude ponovno pretvorena u džamiju. To se dogodilo unatoč oštrim prosvjedima ekumenskog patrijarha carigradskog Bartolomeja I. koji je isticao kako za to nema nikakve potrebe.

Sada Agos, tursko-armenske dvojezične novine pišu, a Fides prenosi, da su freske u crkvi uništene, mozaici prekriveni bojom, a došlo je i do uništavanja zidova građevine zbog postavljanja pregradnih zidova koji u džamiji odvajaju muškarce od žena.

Drugim riječima, građevinski radovi preuređenja crkve potpuno su uništili njezin prvotni izgled.

Da Erdoganova vlast zaoštrava odnose s vjerskim manjinama, dokazuje i vijest o nedavnom odgađanju ponovnog posvećenja pravoslavne crkve u gradu Bursi. Crkvu je trebao posvetiti patrijarh Bartolomej I., ali je to spriječio guverner provincije koji je blizak turskom predsjedniku.

Goran Andrijanić | Bitno.net