Tri katolička klerika iz Južnog Sudana su među 12 uhićenih u sklopu policijske potrage za osobama uključenim u ranjavanje novoimenovanog biskupa Christiana Carlassarea. Informacija je to koju je neimenovani izbor dao ACI Africi, CNA-ovoj afričkoj podružnici.

Biskup Rumbekua propucan je s nekoliko metaka u noći s nedjelje na ponedjeljak. Svjedoci tvrde kako su naoružani muškarci pokucali na vrata njegove sobe i pucali dok se ona nisu otvorila.

Nakon prve liječničke pomoći koja mu je pružena u bolnici u Rumbeku, biskup Carlassare je prevezen u Jubu, a potom, zbog gubitka velike količine krvi, na transfuziju u Nairobi, u Keniji.

U razgovoru za ACI Africa, izvor koji je želio ostati anoniman kazao je kako su se policijski službenici u potrazi za počiniteljima koristili mobitelom koji je pronađen na mjestu zločina.

“Kada su dvojica muškaraca upucali biskupa, jedan od njih je ispustio svoj mobitel, a biskup je pao na njega. To je mobitel koji je policija koristila kako bi pronašla ljude koji su povezani s događajem”, rekao je izvor.

Osim trojice klerika, među uhićenima su navodno i “drugi istaknuti laici iz biskupije Rumbek”.

Uhićenje 12 osoba uslijedilo je nakon što je predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir naredio da se po pitanju incidenta “provede opsežna istraga”.

“Čin nasilja izvršen na njemu [biskupu] je neprihvatljiv i s time mora stati. Pozivam svoje sugrađane da na najsnažniji mogući način osude kriminalce koji su izvršili ovaj gnjusan zločin”, rekao je Kiir.