Poljsku javnost nedavno je zaokupila jedna priča koja ih je istodobno dirnula i zabrinula.

Tomasz Komenda je 42-ogodišnjak koji je proveo 18 godina nevin u zatvoru osuđen za ubojstvo i silovanje 15-ogodišnje Małgose Kwiatkowskiej. Osuđen je na temelju potpuno nepouzdanih dokaza (riječ je o lošem DNK dokazu), a tužiteljstvo je prije nekoliko mjeseci ponovno pokrenulo istragu i dokazalo kako Komenda nije počinitelj strašnoga zločina nad tinejdžericom, niti s njime ima ikakve veze.

Dok je boravio u zatvoru, gdje mu je prijetila opasnost da kao osuđeni silovatelj i ubojica tinejdžerice i sam bude silovan i zlostavljan, Komenda, kako je kasnije pričao, nije tražio duhovnu pomoć jer nije bio vjernik. Ali, imao je u ćeliji sliku sv. Ivana Pavla II.

“Počeo sam mu se moliti. Rekao sam: ako si svet onda si gore s tom ubijenom djevojkom, imate neki kontakt… Ako me želiš uzeti gore, onda me uzmi sada, ako trebam izaći na slobodu, onda daj da budem slobodan”, rekao je Komenda.

Šest mjeseci nakon što se počeo moliti na vratima njegove ćelije pojavio se policajac koji mu je rekao kako ima nove dokaze koji ga oslobađaju.

“Jednom riječju: papa me uslišio. Obećao sam sebi kako ću otići osobno na njegov grob u Rimu i zahvaliti mu”, rekao je oslobođeni zatočenik koji je uvjeren da svoje oslobođenje može zahvaliti zagovoru poljskog sveca.

Njegova priča, koja podsjeća na onu iz američkog filma ‘Iskupljenje u Shawshanku’, pokazala je, među ostalim, i kako je poljsko pravosuđe doista u krizi i kako treba velike reforme, što je upravo ono što u ovom trenutku čini vladajuća stranka Pravo i pravednost (PiS).

Goran Andrijanić | Bitno.net