U subotu, 1. lipnja mnoštvo hrvatskih katolika poglavito iz Švedske, ali i iz Danske i Norveške, okupilo se uz grob svete Brigite u njezinoj crkvi u Vadsteni na svome jubilarnom dvadesetom hodočašću. Predvođeni svojim svećenicima, hrvatskim misionarima iz Stockholma, Jönkopinga, Malmöa i Göteborga, pod dirigentskom palicom delegata Hrvatske inozemne pastve za Skandinaviju mons. Stjepana Željka Biletića, više od tisuću hodočasnika sudjelovalo je na misnom slavlju, koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, uz sudjelovanje biskupa Stockholma, kardinala Andersa Arboreliusa, tajnika Nuncijature iz Stockholma mons. Marinka Antolovića, nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića, svih voditelja hrvatskih katoličkih misija iz Švedske: mons. Biletića, vlč. Vladimira Švende, vlč. Drage Ćumurdžića i vlč. Mladena Vuka, gostiju svećenika iz Zagreba i Istre te Kardinalovog tajnika đakona Štefana Markovića. Mnogi hodočasnici su se prije Mise ispovjedili te proveli vrijeme u molitvi i sabranosti pred grobom svete Brigite.

Na početku misnoga slavlja svoje pozdrave uputili su mons. Biletić, predstavnik vjernika laika Davor Zovko i kardinal Arborelius, koji je prije dvadeset godina predvodio prvo hodočašće Hrvata Skandinavije svetoj Brigiti. U homiliji je kardinal Puljić izrazio radost zbog mnoštva hodočasnika koji su sudjelovanjem pokazali kako su sačuvali vjeru svojih otaca iz krajeva odakle su došli, ističući kako bi volio da se otvore mogućnosti i za povratak. Pozvao je okupljene da razmatrajući po primjeru svete Brigite muku Kristovu shvate koliko ih Bog ljubi i koliko mu je stalo do svih nas. Govoreći pak o svjedočanstvu svete Brigite kao supruge i majke, koja je odgajala srcem, vjerom i Božjom ljubavlju, istaknuo je važnost dostojanstva majke i njezine uloge u današnjoj hrvatskoj obitelji. Završavajući homiliju i povjeravajući okupljene zagovoru svete Brigite, Kardinal je pozvao vjernike da nauče još više cijeniti svoje korijene i vjeru iz koje su ponikli pa će se moći ustvrditi: „Ovaj narod je vjeran Bogu!“

Poslije Pričesti dvojica kardinala i nazočni svećenici uputili su se u procesiji do groba svete Brigite, gdje je kardinal Puljić predvodio zavjetnu molitvu. Misa je završena hrvatskom i švedskom himnom, a druženje je nastavljeno u Narodnom parku u blizini Vadstene, uz glazbu Zorana Begića i njegove skupine. U tom posljednjem dijelu hodočašća mons. Biletić uručio je kardinalu Puljiću i zahvalni dar, ikonu svete Brigite.

Na hodočašću je sudjelovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj Siniša Grgić, a prisutna je bila i skupina hodočasnika iz zagrebačke župe Botinec pod vodstvom župnika vlč. Ivice Berdika.

Tomislav Markić

Vadstena:
Dvadeseto hodočašće Hrvata Skandinavije na grob svete Brigite, suzaštitnice Europe

U subotu, 1. lipnja…

Objavljuje Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvuNedjelja, 2. lipnja 2019.

Bitno.net