Slavlje na uočnicu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, 14. kolovoza, u najvećem marijanskom svetištu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji Komušini kod Teslića predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić.

Misu je kardinal slavio u koncelebraciji s komušanskim župnikom i čuvarem svetišta preč. Borisom Salapićem, provincijalom Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavkom Sliškovićem i još 15-ak svećenika. Na misi su se uz veliki broj vjernika, domaćih, iz BiH i inozemnih, okupili i redovnici, redovnice i bogoslovi, kao i predstavnici javnog, društvenog i političkog života, među kojima je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izvještava portal nedjelja.ba.

Kao i ranijih godina, u poslijepodnevnim satima, unatoč lošim vremenskim uvjetima, rijeke hodočasnika počele su pristizati ispred komušanske crkve. Mnogi od njih stigli su pješice iz usorskoga kraja, te su pristupali sakramentu pomirenja, a upriličena je molitva krunice te obilazak slike Gospe Kondžilske. Na početku misnog slavlja sve je pozdravio župnik Salapić.

Kardinal Puljić u propovijedi je istaknuo: ʺKad bih možda pitao što nas je to sve dovelo ovdje, vjerujem, svatko od vas bi imao svoju potrebu, svoju muku, a jedno je sigurno – doći Majci znači moći reći da smo djeca Božja, da smo Marijina djeca. Ona je predana nama s križa da nam bude majka, a prava majka uvijek ima srca za svoju djecu i mi smo joj došli kao djeca (…) Središte u Gospinu svetištu je euharistija. Ona nas vodi na euharistiju – dakle Isusu nas vodi. Nema svetijeg čina na zemlji od svete mise. Istina, živimo u vremenu kad je čovjek izgubio osjećaj za sveto, međutim, gubeći osjećaj za sveto gubi i osjećaj za grijeh. Zato moramo, ponovno i ponovno obnavljati tu vjeru – svijest svetog događaja: ovo činite meni na spomenʺ.

Rekao je kako su vjernici došli Majci Božjoj, ne samo da ju vole, nego i da uče od Nje. ʺBlažena ti što povjerova, reći će njezina rodica Elizabeta (…) Ne znam je li znala Elizabeta što nosi Marija pod svojim srcem – da je on začela po Duhu Svetomu, ali je proročki rekla nešto duboko istinito. Bez vjere nema blaženstva. Zašto smo mi tako često nezadovoljni? Pa zato što pristupamo životu hladne, mlitave i nikakve vjere. Zato je potrebno da ovdje doživimo – učite od Marije vjerovatiʺ, pozvao je kardinal te poručio kako Marija, ne samo da je zagovornica, nego je vjernicima i uzor.

Nakon mise upriličen je blagoslov nabožnih predmeta. Ovogodišnjoj proslavi Velike Gospe u Komušini prethodila je duhovna priprava kroz devetnicu.

U Komušini se osim hodočašća za Veliku Gospu održavaju još dva: jedno u posljednjoj nedjelji svibnja kao hodočašće mladih Vrhbosanske nadbiskupije, i drugo krajem listopada kao hodočašće okolnih župa. U župi stalno živi samo nekoliko stotina vjernika. Gospina se slika prvi put spominje 1779., i samo je dva puta duže vremena izbivala iz župe. Prvi put 1888. za vrijeme restauracije u Grazu, a drugi 1992. kada su srpski ekstremisti protjerali sve katolike i razorili župnu crkvu. Slika je 1996. vraćena iz Hrvatske u Žepče, a 1999. u Komušinu.

Više fotografija s uočnice možete pogledati OVDJE.

IKA | Bitno.net